Bölge Tarımına Bilimsel Destek

Doğu Anadolu Tarım ve Hayvancılık sektörüne ışık tutacak olan 7.Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi’nin 4 Temmuz’da yapılacağı açıklandı.

Bölge Tarımına Bilimsel Destek
Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliği ile Kars'ta düzenlenecek olan 7. Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresinin uluslararası katılımlı olduğu bildirildi.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı KAÜ Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Doğu Anadolu Bölgesi’nin hayvan ıslahında çok gerilerde olduğunu, amaçlarının üreticilerin suni tohumlama konusunda bilinçlendirilmesiyle hayvan ıslahında bölgesel bir atılım sürecine girmek bulunduğunu kaydetti.

ÜRETİCİ BİLİNÇ KAZANACAK Öztürkler, kongre sunumunda, "Ülkemizin sınır kentlerinden biri olan serhat şehrimizde Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği'nin kararı ile 7.Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Kongresini düzenleme görevini üstlenmekten büyük onur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Ülkemizde hayvansal üretimin azalmaya yüz tuttuğu bir dönemde, et ve damızlık ithaline ve kaba yem açığına bağlı olarak hayvancılığın daha ciddi sorunlar yaşadığı bölgemizde, ayrıca bir zamanlar et ambarı olarak bilinen şehrimizde böyle bir kongrenin yapılması bizler için büyük bir anlam taşımaktadır. Hayvanlarda döl verimi özelliklerini ve hayvansal verimi artırmak için bileşke kuvvetin bir koordinatı gibi işlev gören Reprodüksiyon ve Suni Tohumlamanın hayvancılık için önemi tartışılmazdır. Sığırlarda suni tohumlamanın yaygınlığının çok az oluşu, bu duruma bağlı olarak bölgede hayvan ıslahında henüz çok gerilerde olunduğu gerçeği, adında “suni tohumlama” terimi bulunan bilimsel bir toplantının Kars’ta yapılıyor olması bu toplantıyı bir kat daha değerli kılmaktadır." Dedi.

ÖZTÜRKLER’İN SUNUMU Ülke ve dünyanın farklı bölgelerinden ve kuruluşlarından gelen bilim insanları ve meslektaşlarıyla, uzun ve köklü bir geçmişe sahip Serhat Şehri Kars’ta buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını ifade eden Öztürkler, katılımcılara yaptığı sunumda “Masmavi gökyüzü, temiz havası, soğuk suları, meşhur kaşarı, balı, Sarıkamış sarıçam ormanları, ipek yolunun geçtiği yörede bulunan eşsiz tarihi yerleri, eski mimarileri, meşhur kalesi ve Ani harabeleri, Çıldır Gölü ve daha bir çok güzellikleriyle Kars yöresi görülmeye değerdir. Ayrıca, Haziran ayının bittiği ve Temmuz ayının başladığı günlerde henüz yeşilliğinden, sıcaklığından ve bin bir çiçekli nefis manzarasından bir şey kaybetmemiş doğamızın sizleri büyüleyeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı .
Kaynak: İHA