Rtük Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun Açıklaması

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Türkiye'de 2011 yılında 2 milyar 571 milyon dolarlık toplam reklam yatırımı olduğunu, 2012 yılında da bu rakamın biraz daha üzerine çıkılmasını beklediklerini belirterek, ''Önümüzdeki yıllarda 5 milyar doları zorlayacak bir büyüklükle karşı karşıyayız. 10 yıllık tahminlere baktığımız zaman 9 milyar dolara doğru tırmanan bir büyüklük söz konusu'' dedi.

Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Reklam Sempozyumu'nun açılışında konuşan Dursun, reklamların serbest piyasa ekonomisinde üretici ile tüketici arasındaki temel iletişimi oluşturan en önemli aygıtlardan birisi olduğunu söyledi.

Reklamın bir iletişim biçimi olduğunu aktaran Dursun, ticari iletişimin, yani reklamın özel yayın kuruluşları için ana finansman kaynağı olduğunu ifade etti.

Radyo ve televizyonlar ayakta durabilmesinin, çarklarını döndürebilmesinin ticari iletişimden elde ettikleri gelirle mümkün olduğunu anlatan Dursun, kamu yayıncısı TRT'nin ise finansman sisteminin farklı olduğunu hatırlattı.

Reklam yatırımlarının yarısından fazlasının TV mecrasına aktığını kaydeden Dursun, 2011 yılı itibariyle reklam yatırımlarının yüzde 56,7'sinin televizyonlar, yüzde 2,8'inin ise radyolar tarafından alındığını ifade etti.

Bunun dışındakilerin ise outdoor, yazılı basın, internet ve benzeri mecralarına gittiğini aktaran Dursun, ''Önümüzdeki yıllarda televizyonun toplam reklam yatırımları içerisinde elde ettiği payın yarısının üzerinde olmayı sürdüreceğini tahmin ediyorum. 2012 açısından da durum bu. O sebeple görsel-işitsel medya için ticari iletişim son derece önem arz ediyor. 2012'nin ilk 6 ayındaki büyümeye bakıldığında önceki yıla göre yüzde 5'lik büyümenin olması, bu belirsizliklere rağmen TV reklamlarının reklamlardan aldığı payın büyüyeceğini bize gösteriyor'' şeklinde konuştu.

-''Görsel ve işitsel medyada sağlıksız bir ticari iletişim uygulanıyor''-

Dursun, Türkiye'de 2011 yılında 2 milyar 571 milyon dolarlık toplam reklam yatırımı olduğu ve 2012 yılında da bunu biraz daha geçmesini beklediklerini belirterek, ''Önümüzdeki yıllarda 5 milyar doları zorlayacak bir büyüklükle karşı karşıyayız. 10 yıllık tahminlere baktığımız zaman 9 milyar dolara doğru tırmanan bir büyüklük söz konusu'' dedi.

RTÜK tarafından 2012'nin 9 ayında toplam 892 ihlal tespit edildiğini anlatan Dursun, bu ihlallerin yüzde 81'inin, yani 774 adedinin ticari iletişimle ilgili olduğu bilgisini verdi.

Mart 2011'den 1 Kasım 2012'ye kadar olan dönemde ihlaller dolayısıyla uygulanan müeyyidelerin bin 36'ya ulaştığını vurgulayan Dursun, bu şikayetlerin yüzde 16'sının reklam kuşaklarıyla ilgili olduğunu dile getirdi.

Dursun, görsel ve işitsel medyaya bakıldığında son derece sağlıksız bir ticari iletişimin uygulandığını söyledi.

-''Uyguladığımız para cezaları maalesef tesirli olamıyor''-

Yasanın el verdiği ölçüde uyguladıkları para cezalarının tesirli olamadığını aktaran Dursun, sözlerini şöyle tamamladı:

''Çünkü para cezası ilgili yayın kuruluşunun 1 ay önce beyan ettiği reklam gelirlerinin yüzde 1'inden yüzde 3'üne kadar şeklindeki uygulama ile gerçekleşiyor. Bu niteliklikteki yayın kuruluşlarının çoğu, son derece cüzi ve düşük reklam geliri beyan ediyor. Cüzi ve düşük reklam gelirleri nedeniyle yüzde 1 uyguladığınız zaman bunun hiç bir kıymeti olmuyor.

Yasamız eğer bu belli bir oranın altında ise en az bunun 11 bin lira olması şeklinde bir düzenlemeye sahip. Fakat 11 bin lira bile bir televizyon için bu nitelikteki reklam ihlallerine etki etmiyor. Yayın kuruluşlarının bir kısmından anladığımız herhangi bir ihlal oluşturabilecek materyalleri yayınladıklarında, ilgili firma ile yaptığı sözleşmede 'Efendim buna RTÜK'ten bir ceza gelirse o cezayı siz karşılayacaksınız' şeklinde bir düzenleme yapıyor.

Dolayısıyla yayın kuruluşu ile konuştuğumuzda 'Efendim ben ceza vermiyorum ki!' diyor. Cezayı kim veriyor; reklam yaptıran kişi veriyor. Dolayısıyla yayınlayan kişiye bir külfet gelmediğinden dolayı bu tür ilana devam ediyor.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA