Merzifon’da Tarihi Kentsel Dönüşüm

Amasya’nın Merzifon ilçesinde belediye kaynaklarıyla uygulanan ‘Meydan Projesi’ kapsamında tarihi mekanların etrafındaki binalar yıkılıp yerine modern bir meydan yapıldı.

Merzifon’da Tarihi Kentsel Dönüşüm
İlçe merkezindeki Gazi Mahbup Mahallesi’nde bulunan Taşhan, bedesten ve Kara Mustafa Camisi’nin bulunduğu alanda 5 yıl önce ‘Meydan Projesi’ adında bir proje başlattıklarını belirten Merzifon Belediye Başkanı M. Kadri Aydınlı, yıkılan binalara 11 milyon 560 bin lira kamulaştırma bedeli harcanıp, çevre düzenlemesiyle birlikte belediyeye 13 milyona mal olan projeye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın bizzat inceleyip beğenmesi üzerine sadece bakanlıktan 600 bin lira destek aldıklarını söyledi.

Projeye başlarken sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve akademisyenlerin görüşlerini aldıklarını ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunup ortaya güzel bir eser çıkardıklarını anlatan Aydınlı, “Kentsel dönüşümün tarihsel kısmını uyguladık. Projeye başladığımızda 7 milyonluk bütçesi olan belediyemiz 5 yıl içinde 13 milyonluk yatırım yaptı. Esnafı, hiçbir kimseyi mağdur etmedik. Kamulaştırma çalışmalarında hakkaniyet ölçüsünde davrandık. Dükkanı yıkılanların hiçbirinden kesinlikle olumsuz cevap alamazsınız” diye konuştu.

8 bin metrekarelik meydanda ilçe tarihi hakkında bilgi alınabileceği danışma birimi, ışıklı ve müzikli süs havuzlarının bulunduğu gibi modern tuvalet ve engelli asansörünün de yer aldığını anlatan Aydınlı, çeşitli meslek erbaplarının sanatlarını yaşattıkları 66 iş yerinin bir kısmının yenilenip, bir kısmının da yeniden yapılarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne kazandırıldığını kaydetti.

Aydınlı, ecdat yadigarı eserlerin yenilenmesiyle tarihi bir görevi yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı .
Kaynak: İHA