Artabel Her Mevsim Güzel

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Artabel Gölleri Tabiat Parkı başta olmak üzere şehrin sahip olduğu turistik ve doğal güzelliklerin tanıtılmasının önemli olduğunu söyledi.

Artabel Her Mevsim Güzel
Beraberinde eşi Müberra, oğlu Sinan, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Torul Kaymakamı Recai Karal, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) Başkanı Mustafa Akbulut’la birlikte Artabel Gölleri Tabiat Parkına yürüyüş düzenleyen Vali Dr. Yusuf Mayda, bölgenin turizme kazandırılması noktasında önemli açıklamalarda bulundu.

Torul ilçesine bağlı Gülaçar köyü yaylasına kadar araçlarla geldikten sonra 2,5 saatlik tırmanış ile 2 bin 720 metre rakımdaki Küçük Göle çıkan Vali Mayda ve beraberindekiler burada bir müddet dinlendikten sonra geri döndü. Bölgedeki en büyük göl olmasına karşın adı Küçük olan ve yüzeyi donan göl manzarasını izleyen heyet, daha sonra aynı güzergahtan gür akan ve buz tutan derelerin yanından geri döndü. Toplamda 8 kilometrelik dik parkuru zaman zaman 40 santimetreyi bulan kar kalınlığında yaklaşık 4,5 saatte kat eden Vali Mayda ve beraberindekiler daha sonra Gülaçar köyü yaylasında köy muhtarı Yüksel Demir ve köylüler tarafından hazırlanan çayları yudumlayarak yorgunluklarını attı.

Yürüyüşün tamamlanmasının ardından bir açıklama yapan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, ilk defa geldiği bölgeden çok etkilendiğini belirterek Gümüşhane’nin sahip olduğu turistik ve görsel güzelliklerin tanıtılmasının önemli olduğunu söyledi.

Sonbahar mevsiminde olunmasına rağmen Artabel’de zaman zaman 40 santimetre kalınlığına ulaşan kar yağışı gerçekleştiğini kaydeden Vali Mayda, “Bu doğal güzellikleri müşahede edince insan kendisini bambaşka bir dünyada hissediyor. Tertemiz akan akarsular, su sesleri ve göller var. Bir yönüyle de dağ turizminde trekking sporu için en ideal bölgelerden birisi Artabel. Buna sahip olmak iyi bir kazanç ancak bunu pazarlamak ve tanıtmak da ayrı bir maharet. Bu yönüyle de gerek dağcılık federasyonumuzla, gerek diğer federasyonlar, gerek Bakanlığımız ve gerekse de tur operatörleri ile yapılacak koordine ile buraları turizme etkin bir şekilde açmak istiyoruz. Olabildiğince doğal yapısını koruyup bozmadan hem bir tanıtım hem de bu güzellikleri başka insanlara yaşatmak yerinde olacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.

Bölgenin 1998 yılında 5 bin 859 hektarlık alanda Artabel Gölleri Tabiat Parkı olarak ilan edildiğini hatırlatan Vali Mayda, 20’nin üzerinde buzul gölü, endemik bitkileri, yabani hayvan çeşitliliği, zengin flora ve faunası ve peyzaj bakımından oldukça zengin olan bölgenin insan sağlığına faydalı atmosferi ile de turizm açısından oldukça önemli olduğunu sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA