Pehlivan Develerden Sezon Öncesi Son Hazırlık

Germencik’e bağlı Turanlar köyünde hafta sonu yapılacak sezonun ilk deve güreşleri öncesi sezonun son hazırlıklarını yapan pehlivan develer törenle havut giydi.

Pehlivan Develerden Sezon Öncesi Son Hazırlık
Ege Bölgesi’nin sevilen kış eğlencelerinden olan ede güreşi festivallerinde 2012-2013 güreş sezonu başlıyor. Pazar günü Germencik’e bağlı Turanlar köyü arenasıyla başlayacak olan Aydın bölgesinin ilk deve güreşleri, deve sahipleri ve deve güreşi sevenleri heyecanlandırmaya başladı.

Sezon öncesi Son hazırlıkları yapan ve düzenlenen törenle havutlarını giyen pehlivan develer, güreş atmosferine girdi.

İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Aytekin Kaya ve dernek üyeleri Mehmet Karayiğit ve Nahit Özbek’in katkılarıyla düzenlenen havutlama töreni renkli görüntülere sahne oldu. Davete uzaktan yakından birçok deve sahipleri ve deve güreşi sevenler katıldı.

Deve güreşi sezonunun sorunsuz geçmesi için mevlit okutulan etkinlikte, davetlilere ikramlarda bulunuldu. Davul zurna eşliğinde yöresel türkülerin çalındığı törende deve güreşi sevenler sezon öncesi buluşma fırsatı buldu. Havutlama töreninde Mehmet Karayiğit’in “Dağlıoğlu”, Nihat Özbek’in “Efsane Kolımbo” ve Kaya Kardeşler’in “Ceylan” isimli develeri süslenerek, davul zurna eşliğinde şehir turu attı.

Etkinlik hakkında bilgiler veren İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Aytekin Kaya, “Geleneksel bir kültürümüz olan deve güreşlerini gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz. Bu kültürün yaşatılması için dernek olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Gelecek nesillere bırakacak olduğumuz bu kültürel mirasın tüm halkımız tarafından da sahiplenilmesini istiyoruz. Turanlar arenası oldukça renkli olacak. İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğine bağlı tüm devecilerin develeri bu arenada olacak ve oldukça çekişmeli geçecek. Deve güreşi sevenlere doyumsuz bir arena bekliyor. Şimdiden söylüyorum. 25 Kasım’da kimseye randevu vermeyin. Tüm deve güreşi sevenleri Turanlar arenasına bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA