Eroğlu: Kıbrıs'ta Esas İşgalci Olan Taraf Rumlardır

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs'ta esas işgalci olan tarafın Rumlar olduğunu söyledi.

Eroğlu: Kıbrıs'ta Esas İşgalci Olan Taraf Rumlardır
Eroğlu, adada sürekli Türkleri işgalci olarak gösteren Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a, "Türkiye işgalci değil, esas işgalci olan sizsiniz. Çünkü Türk ve Rum ortaklığına dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti Rumlar tarafından işgal edilmiştir.” cevabı verdiğini kaydetti.

Derviş Eroğlu, ODTÜ'nün Kuzey Kıbrıs kampüsündeki bir etkinlikte yaptığı konuşmada Kıbrıs Türkünün 1974 Mutlu Barış Harekâtını gerçekleştiren Türk Silahlı Kuvvetlerine her zaman minnet duygularını ifade ettiğini söyledi.

Bunu Rum liderin kendinsin de yapması gerektiğini belirten Eroğlu, çünkü 1974 Yunan Cuntasının hedefinin, ordunun karşısında olanlar ve komünistleri temizlemek olduğunu söylediğini anlattı."BARROSO, KAPALI KAPILAR ARDINDAN SÖYLEDİKLERİNİ DÜNYA KAMUOYUNA PAYLAŞMIYOR"Eroğlu, uluslararası bir toplantıda Kıbrıs Rumların, Annan Planı’na ‘evet’ diyeceğini beyan etmesine karşın dönemin Rum Liderinin Kıbrıs’a dönünce ‘reddedilmesi’ çağrısı yaptığını hatırlattı. Eroğlu, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Mannuel Barroso’nun kendisine kapalı kapılar arkasında, “Rumların Annan Planı’na ‘evet’ diyeceğini söyledikten sonra reddetmesini Rumların büyük sahtekarlığı olarak nitelendirdikten sonra bunu dünya kamuoyuyla paylaşmadığını da kaydetti.

Rusya’nın Annan Planı sonrasında ambargoların kaldırılmasını içeren rapora, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında ‘hayır’ dediğini; Avrupa Birliği’nin de ‘Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların hafifletileceği’ sözlerini tutmadığını da anımsatan Eroğlu, “AB’nin verdiği sözlerinin arkasında durmayacağını görüyoruz. Önce biz Anavatan Türkiye ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek sorunu çözmeye çalışmalıyız.” dedi.

BUNDAN SONRA MÜZAKERELERİN UCU AÇIK OLAMAZEroğlu, şöyle davam etti: “Kaldı ki bizim de yeni bir masadan bahsetmişliğimiz var. Kıbrıs konusunun tüm detayları incelenmiş, tartışılmıştır. Eksik olan bir niyettir. Çözüm niyeti varsa, biz bunu altı ayda da çözeriz. Bundan hareket ederek ben diyorum ki, ‘Bundan sonra müzakereler önü açık olmasın, bir zaman limiti koyalım.’ 6 ay olur, bir sene olur, bir buçuk sene olur; ki bu süre içinde antlaşma olursa olur. Alternatifsiz değiliz... Alternatifimiz olması benim en büyük silahım.”