Bakan Eker: “yerli Tohum Üretiminde Yüzde 340 Artış Sağlandı”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yerli tohum üretiminde yüzde 340 oranında bir artış sağlandığını belirterek, “Türkiye 10 sene önce tohum ithal eden bir ülke konumundayken, bugün 60 civarında ülkeye 100 milyon doların üzerinde tohum ihraç eden bir ülke durumuna geldi” dedi.

Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TUSKON’un düzenlediği “Türkiye-Şili Ticaret ve Yatırım Forumu”na katıldı.

Forumda konuşan konuk cumhurbaşkanı Pinera, “Bizler, ortalama 700-800 bin kilometrekareye yayılan ülkeleriz. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası 850 milyar, Şili'nin ise 300 milyar dolar. Yine her iki ülke ilerleme yolunda” dedi.

Türkiye ile Şili'nin 600 milyon dolara varan ticareti olduğunu belirten Pinera, "Bu ufak bir rakam ama milat. Ama şu muhakkak STA'dan itibaren ticaret önemli oranda arttı. Burada biz Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden daha çok ihracat yapmalarını talep etmiyoruz, dar olan marketi genişletmeyi hedefliyoruz. Bu ticaretin 10 katını yapabiliriz. Serbest Ticaret Anlaşması ile uyumlu olarak ticareti 3 sene içinde ikiye katlamayı öngörüyoruz. Ama biz, 2011'de planlanandan daha iyi, daha süratli ilerleyelim. Avrupa ve ABD güç günlerden geçiyor. Dünya bunalımla çalkalanıyor. Buna mukabil Türkiye ve Şili büyüyor; istihdam yaratıyor, halklarını daha müreffeh kılıyor. Hedefler belirlerken ve uygularken ayağın yere değmesi de önemli. Bu anlamda bir davette bulunuyorum. Bakın, ticaret ve yatırım forumundayız, bu anlamda biz Serbest Ticaret Anlaşması ile ilgili genişlemeye açığız. STA'ya yatırımların her türünü ve hizmetleri eklemekten yanayız. Gelin ülkeler olarak anlaşmayı derinleştirelim, 6 seneyi doldurmadan gümrük vergilerini bertaraf edelim. Ürünlerin kalifiye ve sıhhi olmalarını önemli görüyoruz. Şili de bu anlamda Avrupa Birliği ilkelerine uyuyor. Burada uygulamaya gerek duyulduğu ortada. Gelin güçlü ve yürekli adımlar atalım” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Türkiye ile Şili ticaretinin iki ülkeyi birbirine yakın kılacağını ifade ederek, “İki ülke arasında önemli bir Serbest Ticaret Anlaşması var. İmzalamış olduğumuz anlaşmanın yürürlüğe girmiş olmasından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak büyük bir memnuniyet duymaktayız. Anlaşma kapsamında işbirliği alanları, inovasyon, araştırma-geliştirme, tarım, gıda üretimi, hava ulaştırması, madencilik, enerji, çevre, KOBİ’ler, turizm, eğitim, işçi ve istihdam konuları, insan kaynakları gelişimi ve kültürel işbirliğini de içerebilecek, ancak bunlarla da sınırlı kalmayacaktır. Anlaşma ile Şili menşeli sanayi ürünleri için gümrük vergilerini sıfırlardık. Tarım ürünlerinin yüzde 48’ine, Şili’den fiili tarım ithalatımızın ise yüzde 90’ına tekabül eden kısmında Şili’ye sınırsız veya tarife kontenjanı olarak ya da mevsimsel temelde gümrük vergisi muafiyeti veya tarihe indirimi tanıdık. Buna karşılık Şili’den toplam ürünlerinin yüzde 94’üne, Şili’ye fiili ihracatımızın ise yüzde 99’una tekabül eden kısmına uygulanan gümrük vergileri Türkiye’ye karşı sıfırlanmıştır. Kalan ürünlerde uygulanan gümrük vergileri ise sanayi ürünleri bakımından 1 Ocak 2015, tarım ürünlerinde ise 1 Ocak 2017 tarihine kadar tedricen kaldırılacaktır” diye konuştu.

Türkiye'nin tarım alanında önemli bir yere geldiğini dile getiren Mehdi Eker, “Yerli tohum üretiminde çok büyük mesafe kat edildi. Yüzde 340 oranında yerli tohum üretim miktarında bir artış sağlandı. Bugün Türkiye 10 sene önce tohum ithal eden bir ülke konumundayken, bugün 60 civarında ülkeye 100 milyon doların üzerinde tohum ihraç eden bir ülke durumuna gelmiş bulunmakta. Dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını biz Ankara’da 2010 yıllarında hizmete açtık. 250 bin çeşit örnek muhafaza kapasiteli gen bankasında şu anda 90 bine yakın çeşit tohum muhafaza edilmektedir. Bu da gerek bilim insanları, gerek sanayiciler, gerekse çiftçiler için önemli bir kaynak niteliğindedir” dedi.

Kaynak: İHA