Uluslalararası Şehir ve Şehircilik Sempozyumu Başladı

Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Şehir ve Şehircilik Sempozyumu başladı.

Uluslalararası Şehir ve Şehircilik Sempozyumu Başladı
Anitta Otel’de düzenlenen sempozyumun açılış törenine Vali Sabri Başköy, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, akademisyenler, mimarlar ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda bir konuşma yapan Vali Sabri Başköy, şehir mimarisindeki aksaklıkların insan mimarisinden kaynaklandığını belirterek, insan mimarisini düzeltilmeden çevre ve şehir mimarisinin düzeltilemeyeceğini söyledi.

Teknolojik gelişmelerin insanı yalnızlaştırdığını ve toplumun değerlerini kaybettiğine dikkat çeken Vali Başköy”Kentlere baktığımızda İslami ve Türk anlayışına uygun mimari bulamazsınız. Toplum çok katlı binalarla övünüp hatta daha cazip gelmesi için binalara çeşitli isimler takar hale gelmiş durumdadır. Biz kendi değerlerimizden koptuğumuz zaman kendi mimarimizi bulamayız” dedi.

Format değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getiren Başköy “ Bize ait değerlerin olabilmesi için format değişikliği olacak, fıtrat olacak ve teknoloji kullanılacak. En önemlisi de insanı değiştireceğiz. Biz insan mimarisini ve ruh mimarisini kaybediyoruz. Bir toplum bilinçlenerek yukarı çıkabilir. Bizde bilinçlenerek ruh mimarimizi yapacağız” ifadelerine yer verdi.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’un tarihte olduğu gibi günümüzde değişime açık olduğu kadar kültürel değerlerini de korumasını bilen bir kent olduğunu söyledi.

Belediyelerin, bir beldenin yaşam akışını belirleyen, kişinin doğumundan ölümüme kadar hayatının her anını negatif yada pozitif olarak etkileyen yönetim birimleri olduğunu dile getiren Başkan Külcü, yöneticilerinde şehrin bugününe ve yarınına dair sorumluluklar taşıyan insanlar olduğunu ifade etti.

Bu sorumlulukların birçok zaman, imar, altyapı, yol gibi şehrin sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olmayıp, şehirleri ayakta tutan ve onlara bir ruh kazandıran manevi unsurları da kapsadığını dile getiren Külcü, manevi unsurların; zikredilen maddi unsurlardan önce gelerek onların da temelini oluşturduğunu kaydetti.

Kültürün ise, bir toplumun kimliğini, kişiliğini, karakterini ifade eden ve yalnızca ona özgü değerler manzumesi olduğunu dile getiren Külcü, “Bu değerler sistemi en pratik olarak şehir hayatında kendini gösterir. Bu nedenle modern Belediyecilik paradigmasında artık; kültür hizmetleri, sosyal belediyecilik ve sanatsal faaliyetler baş sırayı almış durumdadır. Artık belediyecilik anlayışında Belediye çalışmalarının başarısı ölçülürken kültür ve sanat hayatına yaptığı katkılar göz önünde bulundurulur.

Aslında bu alanlarda yapılan çalışmalar bir nevi zihinsel anlamda kenti ve o beldede yaşayan kişileri nasıl bir istikamete götürmek istediğimizin de işaret fişekleridir.

Modern dünyanın yönetim yada yönetişim anlayışında, maddi yatırım yahut maddi hizmetlerle sınırlı kalmış bir yaklaşım sorunlu bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Çorum Belediyesi olarak çağdaş belediyecilik anlayışının bir gereği kültür hayatımızda şehirciliğin önemi üzerinde duruyoruz. Her şeyden önce Çorum, tarih, medeniyet ve bir kültür şehri. Bunun yanı sıra tarihte imzalanan ilk yazılı barış antlaşmasının tarafı olan Hitit Uygarlığı’nın başkenti. Kavimler, uygarlıklar ve kültürlerin kaynaşmasına sayısız kere tanıklık etmiş olan bu şehrin ve bu şehrin belediyesinin “Şehir ve Medeniyet” konusunu gündemine alması ve gündemde tutması her şeyden önce onun üzerine düşen bir sorumluluktur” dedi.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan ise, “Bize özgü bir mimari ve kentleşme bilincine sahip olan, geçmişiyle barışık ve toplumuna en iyi şekilde hizmet etmek isteyen bir mimari anlayışa ve şehircilik bilincine sahip teknik insanlar yetiştirmek gibi bir yükümlülüğümüz var” diye konuştu.

Prof. Dr. Alkan, tüketen değil üreten, ürettikçe gelişen, uygarlaşan bir kent arayışı içinde olunması gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından oturumlara geçildi. 9 oturumdan oluşan sempozyum Pazar günü sona erecek .
Kaynak: İHA