Özal'ın Zehirlendiği İddiaları

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında otopsi için mezarı açılan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın zehirlendiği öne sürüldü.

Tamamlanmak üzere olan otopsi işlemlerinde ilk belirlemelere göre Özal'ın bedeninde yüksek miktarda 'striknin kreatin ' maddesinin belirlendiği iddia edildi. Adli tıp uzmanları bu zehir maddesinin çabuk uçan bir madde olduğunu, vücutta bu kadar uzun süre kalmayacağını, zehrin belirgin etkileri dolayısıyla da profesyonel biri tarafından kullanılmayacağını söylediler. Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, Hindistan’da yetişen Karga büken ağacının tohumlarından elde edilen striknin kreatin zehir maddesinin, hayvanları öldürmek için kullanldığını, ızdırap veren bir uygulama olduğu için hayvan hakları koruyucularının ayaklanmasıyla maddenin kullanılmasının yasaklandığını söyledi.

Prof. Dr. Hancı, “Bu zehirin çok ciddi belirtileri var. Kişide ızdırap verici bulantı, kusma, kaslarda ciddi kasılma sorunları ortaya çıkar. Profesyonel bir kişi, bu kadar belirgin etkileri olan bir maddeyi kullanmaz. Zaten bu maddenin 20 yıl sonra vücutta kalması da mümkün değil. Şüpheli bir durum var, kesin rapordan sonra anlayacağız” dedi.

"OTOPSİ O DÖNEMDE YAPILMALIYDI" Konu hakkında görüşlerini dile getiren Adli Tıp uzmanları, etkili bir zehir olan striknin kreatin maddesinin Yıllar Sonra vücutta kalmasının beklenen bir durum olmadığını, yarı ömrü çok kısa olan bir zehir türü olduğunu için vücutta kalmasının zor olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, “8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ani ölümü karşısında, o dönemde otopsinin yapılmasının doğruydu. Sistemde uygulama hatası var. Bir liderin ani ölümünün bu kadar yıl sonra otopsinin yapılmaması gerekirdi. 20 yıl geçtikten sonra zehir maddelerinin vücutta kalma ihtimali zorlaşır. Özellikle de striknin kreatin maddesi çabuk uçan bir maddedir. Bu durumda bir tuhaflık var. Bitkilerden elde edilen bir zehir maddesi olduğu için Yıllar Sonra vücutta kalması mümkün değil” dediler .
Kaynak: İHA