Anasiad Genel Başkanı Kutlucan Açıkladı

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Eyüp Kutlucan, ekim ayı ihracat rakamlarıyla ilgili, ''Türkiye'de ihracat ile ithalat arasındaki makas daralıyor'' dedi.

Kutlucan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye'nin AB'deki kriz ve Ortadoğu'daki olumsuz gelişmelere rağmen ihracatını artırdığına dikkati çekti.

İhracat rakamlarını değerlendirirken sadece ekim ayının bir önceki yılın aynı ayı ile kıyaslanmasının doğru olmadığını ifade eden Kutlucan, şunları kaydetti:

''Bu yıl ekim ayında Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı iş günlerine rast gelmiştir. Bu nedenle çalışma günü geçen yıla göre az olmuştur. Böylece geçen yıla göre daha az ihracat olmuş izlenimi ortaya çıkmıştır. Oysa bu yıl toplam ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,1 daha yüksektir. İthalatımız da azalmıştır. Türkiye'de ihracat ile ithalat arasındaki makas daralıyor. İthalatı arttıran şey enerjiye ödediğimiz paralardır. En büyük parayı da doğal gaza ödüyoruz. AB'ye yapılan ihracatımız da bu ülkelerdeki kriz nedeniyle azalmıştır. Komşumuz Suriye'ye olan ihracatımız da azalmıştır. Ama, Libya'ya olan ihracatımız 2 kattan fazla artmıştır. Türkiye'nin yıllık ihracatı her gün artıyor. Bunun nedeni Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Türkiye'ye yeni pazarlar bulmak için yaptıkları üstün çabalardır. Bunlar özlediğimiz tablolardır.''

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl da Türkiye'nin ihracat yaptığı ülke sayısının sürekli arttığını, buna bağlı olarak ihracatının da arttığını belirtti.

Anıl, ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.21'lik düşüş olduğuna dikkati çekerek, ''Ekim ihracatında, geçen yılın aynı ayına ilişkin kıyaslamada ihracatta cüzi bir düşüş görünüyor. Ama doğru bir değerlendirme için yıllık artışa bakmak ve ekim ayındaki tatilleri de göz önüne almak gerekir'' ifadelerini kullandı.

Metin Anıl, Türkiye'nin ocak-ekim dönemindeki ihracatının ise yüzde 12,1 oranında arttığını ve 125 milyar doları bulduğunu hatırlattı.

Palet Sanayicileri Derneği Başkanı Akın Balcıoğlu da alınan önlemler sayesinde Türkiye'nin ihracat yaptığı ülke sayısının ve toplam ihracatının arttığını kaydetti.

Balcıoğlu, hükümetin pazar genişletme çalışmalarının ve açıklanan Teşvik Paketi'nin etkilerinin görülmeye başladığını ifade ederek, ''Bir önceki yılın aynı ayı ile yapılan kıyaslamada küçük bir düşüş var. Ne var ki 10 aylık değerlendirme yapıldığında geçen yıla göre 12,1 artış olduğunu görüyoruz. Ekim ayındaki düşüşün nedeni Kurban ve Cumhuriyet Bayramı tatilleridir. Geçen yıl Kurban Bayramı tatili Kasım ayındaydı'' görüşünü ifade etti.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA