Türkiye’den Çin’e Dev Döner Yatırımı (özel)

Türkiye’den, dünyanın en büyük fastfood pazarı olan 1,3 milyar nüfuslu Çin’de önemli ve dev bir adım atıldı.

Türkiye’den Çin’e Dev Döner Yatırımı (özel)
Çinliler artık gerçek Türk dönerini ülkede açılan fastfood türü döner zinciriyle yeme imkanına sahip. Etsiz çiğ köfte zincirinde Türkiye’nin bilinen ismi Komagene, Çinli ortağıyla ilki Çin’de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Ningxia Hui Özerk Bölgesi’nin merkezi Yinchuan şehrinde "d’gene" (dönergene-Çincesi Kababu) markası adı altında franchise sistemiyle döner satış noktası açtı. Açılışa Türk - Çin Sanayici İşadamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkan Yardımcısı Ayhan Bermek, TUSKON Çin temsilcisi Kerami Göz, Yinchuan şehri yetkilileri ve çok sayıda Türk ve Çinli işadamı katıldı.

Şehrin en ünlü dev AVM’lerinden Ginwa AVM’de kurulan "d’gene"nin hedefi ise Çin geneline yayılmak. İçince Türk kültürünü tanıtması bakımında da Türk kahvesi konsept olarak Kahvegene adıyla hizmet veriyor. Kahve konsepti bu şubede denenecek ve başarılı olması halinde diğer şubelerde de açılacak. Türk kahvesi ve çayının verildiği satış noktasının açılışına büyük ilgi vardı. Türk lezzetlerinin tek deniz ötesi zincir adayı "d’gene"de verilen taze özel lavaşı, özel işlenmiş döneri ve Türk usulü marine edilerek kızartılmış tavuğu yiyen Çinliler, bu yeni konsepti ve tadı çok beğendiklerini söyledi.

"Uzun yollar ilk adımla başlar" sloganı ile yola çıkan "d’gene"nin hedefi ise 2015 yılı sonuna kadar en az 400 şubeye ulaşmak. Çinli işadamları da şimdiden d’gene’nin şubelerini açmak için sıraya girmiş durumda. İlk etapta hemen 15 şubenin açılması bekleniyor. d’gene yetkilileri, dün açılışın ardından ayrıca Çinli işadamlarına franchising (markanın isim hakkının kullanılması) semineri de verdi. d’gene, et tedariği için özerk bölgenin Wuzhong şehrinde de bir üretim tesisi açtı.TÜRKİYE’YE DE DÖNERGENE GELİYORAçılışa katılan d’gene’nin Türk ortağı Komagene Genel Müdürü Çetin Tekdemir, Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplayarak, Türkiye pazarına 2013 yılının ilk çeyreğinde Dönergene ismiyle gireceklerini ve Avrupa, Amerika, Afrika gibi kıtalardaki ülkelerden gelecek talepler doğrultusunda bütün dünya pazarlarına açılmayı hedeflediklerini ifade etti.

Çin’de ciddi bir potansiyel olduğunu düşündüklerini ve bu yüzden bu ülkeye yatırım yapma kararı aldıklarını belirten Tekdemir, Çinli dostlarının ve Çin’de yaşayan Türk arkadaşlarının tavsiyesi üzerine bu pazara yöneldiklerini ifade etti.

Tekdemir, uzun zamandır kendilerinin de Çin pazarı hakkında fizibilite araştırması yaptıklarını kaydetti.

DÖNER YATIRIMI ÖRNEK OLDUCihan’a konuşan işadamı Ayhan Bermek, dünya ekonomisinin ekseninin tamamen Pasifik hattında olduğunu ve bu bölgede dünya ticaretine hakim ülkelere Türkiye’nin mal satması gerektiğini söyledi.

Hükümetin 2023’teki 500 milyar lira ihracat hedefinin heyecan verici olduğunu aktaran Bermek, bunu konuşurken nelerin yapılması lazım olduğunu da hep beraber yerine getirmeleri gerektiğine işaret etti. "1,3 milyar nüfuslu Çin’e yaptığımız ihracat gelişmiyorsa, kendimizi sorgulamamız gerekir." diyen Bermek, bu tür yatırımların Türkiye’nin tanıtımı adına çok önemli olduğunu vurguladı. Çin’in çok büyük olduğuna dikkat çeken Türk işadamı, Çin imajını çok iyi algılamaları gerektiğini, Türk döner yatırımının örnek bir adım olduğunu ve tohum görevi yapacağını söyledi.

Gerçekleştirilen bu yatırım ile "d’gene"nin Çin’de gelişeceğine inancını dile getiren TÜÇSİAD Başkan Yardımcısı Bermek, üç beş yıl içinde ülkenin büyük vilayet ve eyaletlerinde, Türkiye’de McDonald's’ın patladığı gibi patlama yaşanacağına inandığını ve bu yatırımın hayırlı olmasını dilediğini kaydetti.

ÇİNLİLERİN DAMAK TADINA UYGUN YAPILDITürk dönerini Çinli gurmelerin yaptıkları soslar ile misafirlerine sunduklarını kaydeden d’gene ortaklarından Mehmet Emrah Nalçacı, Çinli ortakları ile birlikte bu işi büyütmeyi planladıklarını aktardı. Çin’de yaşayan Türk işadamı, Çin nüfusunun çok fazla olduğuna vurgu yaptı ve Çinlilerin döneri çok sevdiğini ifade etti.

Türk yatırımcı ayrıca, Çin’de yatırımındaki hedefinin çok uzun soluklu ve daha büyük rakamlara ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.ÇİN’DE SAHTE TÜRK DÖNERLERİ VARTürkiye’de eğitim gören ve Türkçeyi çok iyi konuşan d’gene’nin Ningxia genel müdürü ve ortaklarından Ma Chunguo ise Çin’de çok fazla sahte Türk döneri olduğuna dikkat çekti ve amaçlarının Çinli tüketicilere orijinal Türk dönerini tattırmak olduğunu ifade etti.

Türk ortakları ile 20 yıl içerisinde 2 bin şubeye ulaşmayı hedeflediklerini ve bunu başarabileceklerine inandıklarını kaydeden Ma, Çinlilerin d’gene’yi çok sevdiklerini de dile getirdi.Döneri tadanlardan Zhu Cuilin, Türk dönerinin çok lezzetli olduğunu ve diğer yabancı ünlü fastfood zincirlerinden farklı olarak daha yumuşak tatta bulunduğuna dikkat çekti.

Türk kahvesinden içtiğini söyleyen Ma Rong ise acı tadının içerisinde kendine has bir tatlılık olduğunu ve kendisinde çok hoş bir duygu oluşturduğunu aktardı.Kız arkadaşıyla döneri tadanlardan Gao Hui de dönerin tadını çok beğendiğini ve ağız tadına uydun yumuşak olduğunu kaydetti.

Arkadaşlarıyla Türk dönerini tadan Ma Yong isimli erkek de dönerin kendine has tadı olduğunu ve Çin’de tutacağına inandığını ifade etti.