Çocuk Devlet Korumasına Verilmeli

Isparta Barosu Başkan Yardımcısı Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Av. Ayfer Eseryel, kendisine tecavüz ettiğini öne sürdüğü kişiyi av tüfeğiyle vurduktan sonra başını kesen ve hamile olan kadınının dünyaya getirdiği çocuğun devlet korumasına verilmesinin en doğru karar olacağını söyledi.

Çocuk Devlet Korumasına Verilmeli
Yalvaç’ın Koruyaka köyünde 28 Ağustos’ta kendisine tecavüz ettiği iddia edilen 35 yaşındaki Nurettin G’yi öldürdükten sonra başını kesip köy meydanına atan iki çocuk annesi Nevin Y., öldürdüğü kişiden olduğunu ileri sürdüğü kız bebeğin durumuyla ilgili hukuki süreç başladı.

Isparta Barosu Başkan Yardımcısı Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Av. Ayfer Eseryel, bu durumda çocuğun devlet korumasına verilmesinin en doğru karar olacağını söyledi.

Eseryel, böyle bir durumda doğmuş olan çocuğun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının gözetiminde bulunan çocuk yuvasına teslim edilmesi gerektiğini savundu. Çocuk ile ilgili hukuki sürecin Türk Medeni Kanunu’nun 282 maddesindeki soy bağının kurulmasını içeren ve kanunun devam eden maddelerince yürütüleceğini ifade eden Eseryel, “Evlilik içerisinde doğmuş olan çocuk, neseb-i sahih (evlilik içi doğan çocuk)sayılır. Çocuğun annesinin daha önceki beyanlarına göre, doğan bebeğin maktule ait olduğu ve anne tarafından da istenmediği bilinmektedir. Bu nedenle bu çocuğun bir çocuk yuvasına teslimi gerekmektedir. Daha sonra da hukuki olarak da nüfus kaydının evlilik içinde doğmuş bir çocuk olduğu için, kadının evli olduğu kişinin nüfusuna kaydı gerekmektedir” dedi.

Çocuğun kime ait olduğu ile ilgili bir dava açılması durumunda babalık testinin uygulanması gerektiğini belirten Eseryel, “Bu testlerden sonra babanın kim olduğu açıkça ortaya çıkacak” dedi.

Maktulün ailesinin çocuğunu istemesi halinde de çocuğun bu aileye verilmesinin uygun olmayacağını söyleyen Eseryel, “Babalığın tespitinin ardından karşı tarafın ailesinden çocuğa bakma gibi bir talep varsa bunu devlet değerlendirecektir. Eğer çocuğun bakımı için daha uygun olacağına kanaat getirirse o aileye verilebilir. Ancak şu aşamada onu yapmak mümkün değil. Çocuğun Nevin Y’nin eşine verilmesi de uygun olmaz. Çocuğun soy bağının doğumla kurulduğunu belirten Eseryel, ”Eğer bu aşamalarda çocuğun babasının evli olmadığı kişiden olmadığı anlaşılırsa bu sefer çocuğun annenin kızlık nüfusuna kaydı yapılır. Daha sonra eğer baba belli olursa babalık testi ile çocuğun soy bağı düzeltilir” açıklamasında bulundu

Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Koruyaka köyünde 2 çocuk annesi Nevin Y. (26), silah zoruyla kendisine tecavüz edip hamile bıraktığını iddia ettiği Nurettin G’yi (35) 28 Ağustos’ta av tüfeğiyle vurup öldürmüş, daha sonra şahsın başını eserek köy meydanına atmıştı. Tutuklanan ve cezaevine konulan Nevin Y., karnındaki bebeğe kürtaj yapılmasını istemiş ancak bebek 29 haftalık olduğu için kanunen kürtaj yapılamamıştı. Nevin Y. dün akşam saatlerinde Isparta Kadın Doğumu ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne kaldırılmış ve bir kız bebek dünyaya getirmişti .
Kaynak: İHA