Abd Adalet Bakanı Holder Açıklaması

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, BP'nin, Meksika Körfezi'nde 2010 yılındaki petrol sızıntısıyla ilgili ödeyeceği 4,5 milyar dolar cezasını ''ABD tarihindeki hem en yüksek miktarlı kriminal para cezası hem de toplamda varılan en kapsamlı kriminal uzlaşı'' olarak tanımlayarak, paranın çoğunluğunun körfez çevresinin tekrar onarılması için kullanılacağını söyledi.

Holder, İngiliz petrol şirketi BP'nin, petrol sızıntısıyla ilgili ABD Hükümeti'yle uzlaşmaya vararak 4,5 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmesine ilişkin New Orleans'ta basın toplantısı düzenledi.

Bunun, BP ile uzlaşı konusunda devam eden çabalar çerçevesindeki son gelişme olduğunu ama bu konudaki federal çabaların son bulmadığını belirten Holder, soruşturmanın devam ettiğini kaydetti.

Holder, BP ile uzlaşının, 1,25 milyar dolarının tek bir olay için ABD tarihinde verilen en yüksek miktarlı kriminal para cezası, varılan anlaşma ve 4,5 milyar doların da toplamda varılan en kapsamlı kriminal uzlaşı olduğunu ifade ederek, BP'nin ödeyeceği paranın çoğunluğunun körfez çevresinin tekrar onarılması için kullanılacağını açıkladı.

Milyarlarca dolarlık cezalar için açılan sivil davaların da şubat ayında görüşüleceğini hatırlatan Holder, BP'yi süreç ve etik durumlar konusunda da takip etmeye devam edeceklerini bildirdi.

Holder, olayla ilgili iki BP yetkilisinin kasıtsız adam öldürme de dahil 23 ayrı kriminal olayla suçlandığını, ayrıca, olayla ilgili BP'nin başkan yardımcısı David Rainey'e de kanun yetkililerine yalan söyleme ve Kongre'den bilgi saklama suçlamasının yöneltildiğini kaydetti.

Meksika Körfezi'ndeki Deepwater Horizon petrol platformunda Nisan 2010'daki patlama sonucunda 11 işçi hayatını kaybetmiş ve 757 milyon litreden fazla petrol denize yayılmıştı.

Muhabir: Barışkan Ünal

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA