Kızılay'ın Hedefi Türkiye'nin İhtiyacı Olan 2 Milyon Ünite Kan Toplamak

Türk Kızılayı Bursa Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Nihat Çakır, 2005 yılında Türkiye genelinde yıllık 300 bin ünite kan toplandığını, geçen itibariyle ise 1 milyon 250 bin üniteye ulaştıklarını söyledi.

Kızılay'ın Hedefi Türkiye'nin İhtiyacı Olan 2 Milyon Ünite Kan Toplamak
Çakır, "Bu yıl ki hedefimiz ise 1 milyon 500 bin ünite. Bu hedefe ulaşmak için bütün şartları zorluyoruz. 2014 yılı sonu itibariyle ise hedefimiz ülkemizin kan ihtiyacı olan 2 milyon ünite kan toplamaktır. Ülkemizin kan ihtiyacının tek elden Türk Kızılay'ı tarafından karşılanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Türk Kızılayı Balıkesir Kan Merkezi törenle hizmete açıldı. Çarşı merkezde bulunan Çavuş Sokak'taki Kan Merkezi'nin açılış törenine Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçevan, Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, Balıkesir Kızılay Şube Başkanı Av. Hüseyin Gündoğan, AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Kanın yapılması mümkün olmayan tek kaynağı insan olan ve hayatın devamı için gerekli bir sıvı olduğunu söyleyen Türk Kızılay'ı Bursa Bölge Kan Merkezi Müdürü Çakır, kanın stoklanmasının da mümkün olmadığını kaydetti.

Çakır, "Bu nedenle sürekli kan almaya ihtiyacımız var. Bugün aldığımız bir kan 42 gün sonra bitmekte. Bundan dolayı kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Türk Kızılay'ı yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında 2005 yılında bu işe başladığımızda yıllık 300 bin ünite kan topluyorduk. Geçen yılı itibariyle 1 milyon 250 bin üniteye ulaştık. Bu yıl hedefimiz 1 milyon 500 bin ünite. Bu hedefe ulaşmak için bütün şartları zorluyoruz. Hedefimiz 2014 sonu itibariyle ise hedefimiz 2 milyon ünite kan toplamaktır. Ülkemizin ihtiyacının 2 milyon ünite civarı olduğundan 3 yıl sonra ülkenin kan ihtiyacı tek elden Türk Kızılay'ı tarafından karşılanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

Türkiye'de şuanda tüm hastaneler ile Kızılay arasında tam otomasyon sistemi kurulduğu bilgisini veren Çakır, "Bu sistem sayesinde artık bulaşıcı hastalıkların kan yoluyla bulaşmasının önüne geçildi. Son bir kaç yılda artık hiç bir hasta ve hasta yakını kan merkezinden kan talep etmemektedir. Bölgemizin bütün kan ihtiyacı Bursa Bölgesi Kan Merkezi tarafından karşılanıyor. Kanı, kendi araçlarımızla soğuk zincire uygun olarak dağıtıyoruz. Hastaneler bize telefon ya da faks ile taleplerini bildiriyor. Bursa'ya günde 2 kez Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'ya ise günde bir kez kendi araçlarımızla kan dağıtımı yapıyoruz." diye konuştu.

Kan ihtiyacının karşılanması için gönüllü ve düzenli kan bağışçılarına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Nihat Çakır, şu bilgileri verdi: "18-65 yaş arası sağlıklı her vatandaşımız kan bağışında bulunabilir. Erkekler yılda 4, kadınlar ise 3 defa kan bağışlayabilir. Maalesef ülkemizin gönüllü kan bağışı çok düşük. Bunu artırabilmemiz için eğitimlerimiz sürüyor. Ancak Balıkesir bu konuda şanslı bir ilimiz. Çünkü gönüllü bağışçı sayısı oldukça yüksek. Yeni Kan Merkezimiz haftanın 6 günü vatandaşlarımızdan kan bağışı alabilecek." Balıkesir Kızılay Şube Başkanı Gündoğan, Balıkesir'de geçen yıl 29 bin ünite kan toplandığını belirterek, bunun ülke ihtiyacının nüfusa oranla kendi ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğunu bildirdi. Törende konuşan Vali Turhan ise Kızılay'ın 144 yıldır hizmet ettiğini, düzenli olarak kan verdiğini söyledi.

Balıkesir'in kan bağışı konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlatan Vali Turhan, hizmete açılan merkez ile gönüllü kan bağışçıların sayısının artacağını vurguladı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur da Kızılay'ın sadece kan toplama görevi yapmadığını, doğal afetlerde de yardıma koşan bir dernek olduğunu söyledi.

Uğur, 15 gün önce Marmara Adası'nda sel felaketi yaşandığında yardıma giden ilk dernekler arasında Türk Kızılayı'nı gördüğünü ifade etti.