Jeopolitik Riskler Artmaya Devam Ediyor

Küresel piyasalarda dün Asya borsaları hariç genel olarak İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin artabileceği ve yayılabileceği endişeleri ile gelen tepki alımlarının sınırlı kaldığı ve değer kayıplarının devam ettiği görüldü.

Yurt içinde ise açıklanan cari işlemler dengesi verilerinin cari açığın azaldığını işaret etmesiyle piyasalarda satış baskısının azaldığı ve sınırlı da olsa alıcılı bir seyir izlendi.

ABD'de Dow Jones endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 0,23 oranında değer kaybıyla 12.542 puandan kapatırken böylece 2009 yılından beri devam eden yükseliş trendinin altındaki ikinci kapanışını yapmış oldu.

Avrupa tarafında İspanya'nın yardım talebinde bulunup bulunmayacağı konusundaki belirsizlik ve krizin sosyal boyutunun her geçen gün artması ile yapılan grev ve gösteriler hisse senedi piyasalarında satışların etkili olmasına neden oluyor. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,82 değer kaybederken Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,41 oranında geriledi.

Analistler jeopolitik risklerin artmasına neden olacak haber ve açıklamaların gelmesi durumunda teknik olarak da zayıf görünen hisse senedi piyasaları endekslerinin marjlı bir şekilde düşüşe devam edebileceğini belirtiyor.

İMKB'deki pozitif yönde ayrışma isteğinin küresel piyasalardaki negatif havanın artması durumunda devam edebileceğini düşünmeyen analistler zaten endeksin bir düzeltme trendine ihtiyacı olduğunu kaydediyor.

Teknik olarak endeksin 71.000 desteğinin öneminin arttığını ifade eden analistler bu seviyenin kırılması durumunda kısa vadeli alçalan trendin orta vadeli bir düzeltme kanalına dönüşebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TUİK ekim ayı tüketici güven endeksi

11.00 Avro Bölgesi, eylül ayı cari işlemler dengesi

12.00 Avro Bölgesi, eylül ayı dış ticaret dengesi

16.00 ABD, eylül ayı toplam yabancı sermaye girişi

16.15 ABD, ekim ayı sanayi üretimi

16.15 ABD, ekim ayı kapasite kullanım oranı

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Ali Bayaslan
Kaynak: AA