Deniz Feneri'nde 3 Savcıya Beraat

Deniz Feneri e.V davasında görevi kötüye kullandıkları gerekçesiyle Yargıtay'da yargılanan 3 savcı beraat etti. Savcı Abdulvahap Yaren, "Her 3 savcının yargılandığı bu dosyaya bakıldığı takdirde, Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın belli bir şekilde kurgulamış ve hukuk dışı bir soruşturma dosyası olduğu apaçık ortaya çıkmıştır" dedi.

Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmayı yürütürken görevden alınan cumhuriyet savcıları Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz, 'Resmi belgede sahtecilik ve görevde yetkiyi kötüye kullanma' suçundan Yargıtay 11. Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları davada beraat etti. Savcı Nadi Türkaslan, dava sonrası yaptığı açıklamada, "Bugünkü karar Türk hukuk tarihine geçecek bir karardır. Bu karar, Türkiye'de hakim ve savcılara 'Hiç korkmayın, hukuk içinde kalın, hukuk için ne yapmanız gerekiyorsa karşınızdaki kişilerin ne yaptığına bakmayın, görevinizin gereğini yapın' demiştir" dedi.

Türkaslan, Türk hukuk tarihinde bu nedenle bu kararın çok önemli bir karar olduğuna dikkati çekti.

Savcı Abdulvahap Yaren, "Adalet ağır işler ince yürütür ama er geç doğru sonuca ulaşır. Her 3 savcının yargılandığı bu dosyaya baktığımız takdirde Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın belli bir şekilde kurgulamış ve hukuk dışı bir soruşturma dosyası olduğu apaçık ortaya çıkmıştır" dedi

Yazılı savunmasında 'hırsız imparatorluğu' ifadesini kullandığı hatırlatılan Yaren, yazılı savunmasında tüm detaylarıyla bir soruşturmaya nasıl müdahale yapıldığını çok açık bir şekilde yazdığını belirtti.

Yaren, açıkladığı konulara bakıldığı takdirde herkesin tahmin ettiği, bilinen şeylerin apaçık belli olduğunu ve isim vermenin doğru olmayacağını söyledi.

Yaren, 'mağdur edildiğine dair bir dava açıp açmayacağına' ilişkin olarak, "Kararın kesinleşmesi gerekir" diye konuştu.

Savcı Nadi Türkaslan'ın avukatı Cevat Balta ise, sadece Türkiye'de değil dünyanın da gözünün üzerinde olduğu bir davanın bugün sonuçlandığını hatırlatarak, bu davanın görevini layığı ve namusuyla yapan binlerce savcıya ve yargıca gözdağı davası olduğunu ifade etti.

Bu davanın hiç açılmaması gerektiğine işaret eden Balta, "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hukuk dışına çıkıp karar vermemeliydi. Bu dava buraya getirilmemeliydi. Ama gelinen noktada, verilen kararla karanlığın yolsuzluğun sesine kulak verilmemiş hakkın haklının adaletin, vicdanın ve temizliğin sesine kulak verilmiştir. Adil bir karar verilmiştir" dedi.

Balta, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Deniz Feneri e.V davasının buraya kadar getirilmesinde telkin ve yönlendirmesi olanlar, dua etsinler ki 'Pandora'nın kutusu' açılmamıştır. Sayın savcılar yargıya olan saygılarından dolayı 'Pandora'nın kutusunu' açmamışlardır. Eğer açılsaydı, bu hukuk dışı sürece müdahale eden herkes bunun altından asla kalkamazdı. Sonuç olarak, karar adalet tarihimize geçecek örnek bir karar olmuştur." Deniz Feneri e.V davasında, tanık avukatları bir hafta içerisinde temyize gidebilecek

Kaynak: İHA