Davutoğlu: İrademizi teyit ettik

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Eritre ile ziyaretimizde ikili ilişkileri ele aldık ve ilişkilerimizin gelişmesi yönünde irademizi teyit ettik'' dedi.

Davutoğlu, Afrika'ya yaptığı resmi program kapsamında Eritre'yi ziyaret etti. Başkent Asmara'da Dışişleri Bakanı Osman Salih Muhammed tarafından karşılanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Eritre Cumhurbaşkanı Isaias Afwerki tarafından kabul edildi.

Eritre Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen kabulde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Eritre Cumhurbaşkanı Afwerki, 3 saat görüştü. Görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na TİKA Başkanı Serdar Çam eşlik etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Eritre Cumhurbaşkanı Afwerki'ye Afrika Boynuzu ülkelerine son yaptığı bölgesel geziyle ilgili bilgi vererek, Türkiye'nin Afrika Boynuzu ülkelerine önem verdiğini ve bölgedeki konulara bütüncül perspektiften yaklaştığını söyledi.

Görüşmede ayrıca Eritre ile Etiyopya arasındaki sorunların ele alındığı kaydedilirken, geziyle ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Eritre ile ziyaretimizde ikili ilişkileri ele aldık ve ilişkilerimizin gelişmesi yönünde irademizi teyit ettik'' dedi.

Önümüzdeki yıl Eritre'ye büyükelçilik açmayı planladıklarını dile getiren Davutoğlu, Eritre Cumhurbaşkanı ile yaptıkları görüşmenin çok kapsamlı olduğunu, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldıklarını vurguladı.

Barışın ve istikrarın bölgede egemen olmasının, dünya istikrarı ve ticareti açısından önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, Eritre'nin coğrafi olarak önemine işaret etti.

Eritre Cumhurbaşkanı Isaıas Afwerki ise Türkiye'nin Somali'ye yaptığı yardımlardan övgüyle bahsederek, rol sahibi devletlerin bölgeye yaklaşımlarının kendi gündemleri doğrultusunda olduğunu, Türkiye'nin ise ''gerek Somali'ye gerekse bölgeye ajandasız yaklaştığının'' altını çizdi.

Eritre Cumhurbaşkanı Afwerki, ''Türkiye ile bir aileyiz. Uzun bir aradan sonra bakan düzeyinde gerçekleşen bu ziyaret, bizi fazlası ile memnun etti. Biz, Türkiye ile aynıyız. Türkiye'nin bölgeye yaklaşımından gayet memnunuz'' dedi.

Eritre Dışişleri Bakanı Osman Salih Muhammed ile de bir süre görüşen Davutoğlu, Muhammed'e imzalı kitabını hediye etti. Davutoğlu, 18 yıl aradan sonra Eritre'yi ziyaret eden Türk bakan oldu.
Kaynak: AA