ABD Başkanı Barack Obama Açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsay Graham'ın, Bingazi'deki Amerikan konsolosluğuna saldırı sonrasındaki açıklamaları nedeniyle ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice'ın, Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterilmesi halinde bloke edeceklerine yönelik sözleriyle ilgili olarak, ''Bingazi ile hiçbir bağı olmayan ve edindiği istihbarata dayanarak sadece açıklama yapan BM Büyükelçisi Rice'ı hedef almaları ve onun saygınlığına leke sürmeleri çok çirkin'' dedi.

Obama, başkanlığa ikinci kez seçilmesinin ardından ilk kez basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin ''mali uçurum''dan, Patreus'un istifasına, Suriye'deki gelişmelerden Bingazi'deki Amerikan konsolosluğuna saldırıya kadar çok sayıda sorusunu yanıtladı.

Obama'ya, Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsay Graham'ın, ''Bingazi'deki Amerikan konsolosluğuna saldırı sonrasındaki açıklamaları nedeniyle sert eleştiriler yönelttikleri ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice'ın, Hillary Clinton'dan boşalacak dışişleri bakanlığı koltuğuna aday gösterilmesi halinde bunu bloke edecekleri, ayrıca saldırıyla ilgili Watergate tarzı oturumlar düzenlemek istedikleri'' yönündeki sözleri soruldu.

Öncelikle, yeni kabinesinde görevlendireceği isimlerle ilgili bu aşamada açıklama yapmayacağını, bunların üzerinde halen görüşüldüğünü ifade eden Obama, soruya yanıtında, Susan Rice'ı sahiplendi, senatörler McCain ve Graham'a ise sert çıkıştı.

Rice'ın örnek alınacak işler çıkardığını, ABD'yi ve çıkarlarını kabiliyet, profesyonellik, sağlamlık ve zerafetle temsil ettiğini belirten Obama, ''Daha önce söylediğim gibi, Beyaz Saray'ın talebi üzerine, ona sağlanan istihbaratı en iyi biçimde yansıtmak suretiyle açıklama yaptı. Eğer Senatör McCain, Senatör Graham ve diğerleri, birine yüklenmek istiyorlarsa, bana yüklenmeliler. Onlarla bu konuyu tartışmaktan mutlu olurum. Ancak Bingazi ile hiçbir bağı olmayan ve edindiği istihbarata dayanarak sadece bir açıklama yapan BM büyükelçisini hedef almaları ve onun saygınlığına leke sürmeleri çok çirkin'' diye konuştu.

-''Tüm bu bilgiler kongre ile paylaşılacak''-

Obama, şu anda seçimleri geride bıraktıklarını, Bingazi'de tam olarak neler olduğunu ortaya çıkarmanın kendileri için önemli olduğunu ve bu uğurda kongrenin istediği şekilde işbirliği yapmaktan mutluluk duyacağını vurgulayarak, ''Elimizdeki her bir bilgi parçasını paylaştık ve bunu yapmaya da devam edeceğiz. Tam kapsamlı bir soruşturma devam ediyor ve tüm bu bilgiler kongre ile paylaşılacak'' dedi.

ABD'de, 4 Amerikalı'nın öldürülmesi konusuna en ince ayrıntısına kadar inmeleri ve saldırıyı düzenleyenleri adalet önüne çıkarmaları gerektiğini ifade eden Obama, ''Bu hususta benden bir tartışma görmeyecekler. Ancak, kolay bir hedef olduğu düşüncesiyle BM Büyükelçisi'nin peşine düştüklerinde, o zaman benimle problem yaşarlar. Eğer ben, ABD'ye dışişleri bakanı olarak hizmet edecek en iyi kişi olduğuna kanaat getirirsem, Rice'ı aday gösteririm. Bu konuda henüz kararımı vermedim'' diye konuştu.

Obama, bir soru üzerine, ölen Amerikalıların ailelerine kendilerine gelen uygun her bilgiyi ulaştırılacaklarını söyledi.

Muhabir: Mehmet Toroğlu / Barışkan Ünal

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA