Tataristan'da “Toros Esintileri” Defilesi

Tataristan’da kardeş şehirler Tarsus ve Aznakay için bu yıl 15.’si gerçekleştirilen kutlamalarda Adana Olgunlaşma Enstitüsü’nün hazırladığı “Toros Esintileri” adlı defile büyük ilgi gördü.

Tataristan'da “Toros Esintileri” Defilesi
İçel’in Tarsus ilçesi ile Tataristan’ın Aznakay kentinin 1997 yılında “Kardeş Şehir” olması nedeniyle her yıl gerçekleştirilen kutlamaların 15.’sine bu yıl Aznakay ev sahipliği yaptı. Türkiye’den 4 günlük program için önceki gün Tataristan’a giden heyete Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlık yaptı. Konuşmacılar, ‘Tarsus Gecesi’ programında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu yaptı.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Medeniyet Sarayı'nda gerçekleştirilen ‘Toros Esintileri’ adlı defile ise büyük ilgi gördü. Defile davetlilerden büyük alkış alırken, Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın konuşmasında kültürel paylaşımlarla daha da yakınlaşmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kalın, ‘Toros Esintileri’ adı verilen kreasyonun İçel ve Adana'nın dağ köylerinin gezilerek oradaki Yörüklerin kıyafetlerinde kullandıkları süslemelerden yararlanılarak hazırlandığını belirtti.

Yüzlerce yıllık Yörük kıyafetlerinin ilk kez bir kreasyonda toplandığını ifade eden Kalın, Yörük kıyafetlerini yurtiçi ve yurtdışında birçok defilede tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.

Kalın, kreasyonun yaklaşık 50 parçadan oluştuğunu ve 2 yıllık bir süreçte hazırlandığını vurgulayarak, kreasyonun hazırlanmasında, el sanatları, nakış, süsleme ve dikiş ekiplerinin koordineli olarak çalıştığını anlattı.

Kutlamalar kapsamında hazırlanan Tarsus Günleri’nde kente özgü yiyecek ve içecekler de tanıtıldı. Ayrıca, Tarsus Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi de yöresel folklor gösterileri sundu

Heyet, 4 günlük programı tamamlayarak yurda döndü .
Kaynak: İHA