Öğrencilerden “bir Zamanlar” Sergisi

Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan Vehbi Koç İlköğretim Okulu'nda, 4/C Sınıfı öğrencileri tarafından hazırlanan ve yaklaşık 50 yıllık eşyaların izlenime sunulduğu 'Bir Zamanlar' adlı sergi açıldı.

Öğrencilerden “bir Zamanlar” Sergisi
Okulun koridorunda düzenlenen sergiyle ilgili bilgi veren Vehbi Koç İlköğretim Okulu 4/C Sınıfı Öğretmeni Ahmet Tunç, sergide birçok eski ev eşyasının izlenime sunulduğunu belirterek, "Sosyal Bilgiler dersinde 'Geçmişimi Öğreniyorum' adlı üniteleri yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri için 'Bir Zamanlar' adlı sergiyi ziyarete açıyoruz. Çocuklarımız, atalarının geçmişte kullandığı eşyaları, yaşadıkları zorlukları bugünle kıyaslayarak öğreniyor. Bu sergiyi hazırlamak için yaklaşık 1 aydır çalışıyoruz. Öncelikle velilerimizle bir tarama yaptık. Neler bulabiliriz diye düşündük. Baktık ki, bayağı bir eşya var. Sergi yapmaya karar verdik. Bugün de açılışını yapacağız. 1 gün süreyle sergimiz açık kalacak. Sergi de özellikle en az 30 yıl öncesine gitmeye çalıştık. Sergilenen eşyalar ağırlıklı olarak 50-60 yıllık. Daha çok büyüklerimizin gündelik hayatta kullandığı eşyalar var. Saman ayırma, buğday ayırma aletleri, tığ, gazyağı lambaları, lüküslere, annelerin el işi, dantellerine varana kadar birçok eşyayı sergilemeye çalıştık. Umarım bu bir vesile olur ve İnegöl'ün geçmişe dair kültürünü öğreniriz. Böylece öğrencilere bir katkı sunmuş oluruz. Öğrencilerimiz bu tür bir sergi açma fikrini çok sevdiler. Çok merak ettiler, neler bulunabilir konusunda. Geçmişte bunlar mı kullanılıyormuş diye heyecanlandılar. Bugün kullandıkları eşyalarla kıyasladılar. Bugünkü şartların daha kolay olduğunu, eskinin daha nostaljik olduğu dikkatlerini çekti. Bu da yaparak, yaşayarak öğrenilecek iyi bir model olduğunu düşünüyorum. Tüm okullarda ve sınıflarda uygulanabilir bir teknik" dedi.

Vehbi Koç İlöğretim Okulu Müdürü Yılmaz Bayraktar ise, "Sosyal Bilgiler dersinin Geçmişimi Öğreniyorum konulu ünitesinde öğrencilerimiz; dedelerinden, babalarından evlerde bulundurdukları ahşap, metal, örgü işleriyle ilgili yaparak, Bir Zamanlar adlı sergiye dönüştürdü. Burada görüldüğü üzere, evde ahşaptan yapılan eşyalar, bakır kapkacaklar, gaz lambası, ütü gibi ev araçları var. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapacaktır anlamında. Hem geçmişimizi hatırlıyoruz hem yad ediyoruz hem de yaşamımızı kolaylaştıran geçmiş zamandaki eşyalarımızı, kıyafetlerimizi, tarım aletlerini tanımış oluyoruz. Serginin açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 'Bir Zamanlar' adlı sergi açıldı .
Kaynak: İHA