Kazak Sanatçılar Türkçe Oyun Sergiledi

Kazak tiyatrocular, İstanbul’da Türkçe tiyatro sergiledi.

Kazak Sanatçılar Türkçe Oyun Sergiledi
Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA)’nın organizasyonu ve sponsorluğunda Türkiye’ye gelen Kazak Tiyatrosu Kalibek Kuanışbayev, Küçükçekmece Kültür Merkezi Cennet Sahnesi’nde, ‘Kenesarı-Kunimcan’ adlı oyunu Türkçe sahneledi. Türkiye’de, ilk defa Türkçe sahnelenen oyuna ilgi büyük oldu.
Geceye Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Başkurt ve Türkiye Yaşayan Kazakistanlılar Temsilcisi Abdulvehap Kılıç ve kalabalık bir davetli kitlesi iştirak etti.İstanbul’da yaşayan Kazakların büyük ilgi gösterdiği gecede Cihan Haber Ajansı’a (Cihan) konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Yeniay, Türkçe sahnelenen Kazak tiyatrosuna ev sahipliği yapmamın mutluluk duydukları söyledi.

Başkan Yeniay, “Kazak kardeşlerimizi Küçükçekmece’de ağırlamak ve Kazak bir tiyatrosunun bir oyununun Türkiye’de ilk defa sahnelenecek olması çok mutluluk verici. Kazak halkını kardeşlerimiz olarak biliyoruz. Mesafeler uzun olsa da gönüller arasındaki mesafe çok kısadır. Kazak kardeşlerimizi gönülden seviyoruz." dedi.

Cihan’a konuşan Türkiye Yaşayan Kazakistanlılar Temsilcisi Abdulvehap Kılıç ise “Burada yaşayan Kazakistanlılar olarak Türkçe sahnelenen bu tiyatroyu görmek için geldik. Kazak sanatçıların bu çalışmasından dolayı çok memnun olduk. Türkiye ile Kazakistan arasında bu tür kültürel etkinliklerin daha da artmasını diliyoruz." şeklinde konuştu.

Gecede duygularını dile getiren tiyatronun yönetmeni Bolat Uzakov da “Bundan iki yıl önce sahneye koyduğumu bu tiyatromuzu bu sefer Türk kardeşlerimiz için Türkçe sunmaya karar verdik. Sanatçılarımızın tiyatroyu Türkçe sunma çalışmaları yaklaşık 5-6 ay sürdü. Sonunda Ankara ve İstanbul’a turne düzenleme nasip oldu. Bu adımı, iki kardeş halk arasındaki kültürel yakınlaşmanın yeni bir adımı olarak değerlendiriyorum. Bundan Sonraki süreçte, Türk sanatçılarının da Kazakistan’da Kazakça tiyatro sunmalarını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Tiyatroya büyük ilgi gösteren Türkiye’de yaşayan Kazakistanlılar ise bir Kazak tiyatrosunun ilk defa Türkçe sunulmasından büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdiler. Tiyatroyu seyreden Kazakistanlılar, bu tür kültürel çalışmaların iki ülke halkını daha da yakınlaştırmaya önemli katkı sağladığını dile getirdi.Küçükçekmece Cennet Sahnesi’nde davetlilerin merakla izlediği tiyatro, Kazak tarihinin en önemli isimlerinden olan Son Kazak Hanı Kenesarı Han’ın hayatını konu ediniyor. Oyunda, Kazak halkının tarihi, örf ve adetleri, etnografisi, şarkıları, folkloru, sağduyusu, anlayışı sergilendi; vatan sevgisine ve Kazak halkının birliğine vurgu yapıldıçOyun TİKA’nın organizasyonuyla Astana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından aslına uygun şekilde Kazakçadan Türkçeye çevrildi. Tiyatroda 30 dolayında oyuncu görev alıyor .