Afad’dan Vatandaşa Dask Uyarısı

Bitlis Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü Enformasyon Memuru Zuhal Kemaneci, vatandaşın doğal afetlere karşı mutlaka meskenlerini sigortalamaları gerektiğini belirtti.

Afad’dan Vatandaşa Dask Uyarısı
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile sigortalanan meskenlerin afet gibi olası durumlarda bir ay gibi kısa bir sürede hasarın ödendiğini ifade eden Kemaneci, Bitlisli vatandaşların bu sigortayı mutlaka yapmaları gerektiğini ifade etti.

Bu sigortanın yapılmasının artık zorunlu olduğunu dile getiren Zuhal Kemaneci, “Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından 17 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereği sadece depremden değil diğer doğal afetlerden zarar görenlerde faydalanacaklar. Ancak tabi ki önceden DASK’ın anlaşmış oldu sigorta acenteleri, bankalar veya internetten bu sigortayı yapmış olmaları gerekiyor. Bilindiği üzere Bitlis birince derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu nedenle vatandaşların bu konuda oldukça duyarlı olmaları kendileri açısından iyi olacaktır” şeklinde konuştu.

DASK sigortası yapılmayan hiçbir meskenin alış ve satışının yapılmayacağını ifade eden Kemaneci, “Eğer bir vatandaş ev veya işyeri satın aldığı zaman tapu işlemleri sırasında bu sigortanın olup olmadığına bakılır. Şayet böyle bir sigorta yoksa zaten o işyeri veya evin sigorta yapılmayana kadar satışı ve alışı hiçbir şekilde yapılmıyor. Ayrıca herhangi bir meskene yeni elektrik veya su aboneliği yapılmak istendiğinde yine sigortanın olup olmadığına bakılıyor. Aksi takdirde bu işlemlerde yapılmıyor” dedi.

AFAD Enformasyon Memuru Yavuz Acun ise, bu sigortanın her yıl yapılması halinde yüzde 20 gibi bir indirim yapılacağını ifade ederken, bazı ticarethane, alışveriş merkezileri ve kırsalda olan meskenlerin kapsam dışında olduğunu sözlerine ekledi .
Kaynak: İHA