Medikal Turizmde Dünyanın Yeni Merkezi Türkiye

Estekik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Güner, Türkiye’nin sağlık turizminde son 20 yılda elde ettiği gelişme ile medikal turizmin en başarılı ülkeleri olarak görülen Hindistan, Malezya, Tayland ve Macaristan ile rekabet eder hale geldiğini söyledi.

Güner, Türkiye’ye 2008 yılında 74 bin, 2009 yılında 94 bin, 2010 yılında ise 110 bin kişinin medikal turizm kapsamında geldiğini ifade etti.

Güner, turist sayısının 2012’nin Sonunda 150 bin olarak tahmin ettiklerini dile getirdi.Sağlık alanında Son dönemde yaşanan gelişmeler estetik operasyonlar için ülkemize gelen turist sayısında ciddi artış sağladı. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Güner, Türkiye’nin medikal turizmin merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Güner, “İnsanlar artık, kendilerini güzel hissettikçe ruhlarının da beslendiğinin farkına vardılar. Bu arada estetik alanındaki gelişmeler ve uygulanmaya başlanan yeni yöntemler de kişilerin ilgisini çekti. Ayrıca uzman kişilerin sayısı da çoğaldı, bu da hastaların bu tür operasyonlara olan güvenini artırdı. Bilindiği gibi donanımı yetersiz yerlerde yapılan estetik uygulamalar, istenmeyen Sonuçlar doğurabiliyor. Tabii bir de insanlarda görsel, yazılı ve sözel basın sayesinde plastik cerrahi işlemleri hakkında daha çok farkındalık oluştu.” dedi.

Yabancı hasta sayısında her yıl yüzde 20 ila yüzde 30 arasında artış yaşandığını aktaran Güner, şöyle konuştu: “Hizmet veren hekimlerimizin mesleki donanımlarının üst düzeyde olması ve yine donanımlı hastane ile sağlık perSoneli sayısının fazlalığı, bu ilgiyi olumlu anlamda etkiliyor. Fiyat uygulamaları da talebi etkileyen unsurlardan biri olarak göze çarpıyor. Örneğin, yağ aldırma operasyonlarında dünya sıralamasına bakıldığında en uygun fiyata Singapur’un sahip olduğu, ikinci sırada ise Türkiye’nin geldiği görülüyor. Bu iki ülkeyi sırasıyla Tayvan, Almanya, İngiltere ve ABD takip ediyor. Türkiye’ye hem coğrafi hem sosyal olarak yakınlık gösteren bazı ülkelerde sağlık sisteminin iç problemler nedeniyle yetersiz kalması, turistleri ülkemize yönlendiriyor. Ülkemize gelen hastalar arasında ilk sırayı en çok Avrupa Birliği ülkelerinden –özellikle- Almanya ve İngiltere’den turistler alıyor. Bu ülkeleri sosyal ve coğrafi açıdan yakınlık gösteren ülkeler izliyor.” Op. Dr. Hüseyin Güner, her yıl yüzde 25-30’luk bir artışın sağlandığı medikal turist sayısını 2012’nin Sonunda 150 bin olarak tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.