Koah Gününde Fidan Diktiler

Amasya Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları, 14 Kasım Dünya KOAH Günü’nde ormanlık alana fidan diktiler.

Koah Gününde Fidan Diktiler
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle yaptıkları işbirliği sonucu Boğazköy mevkisindeki 2 dönümlük alanın Amasya Halk Sağlığı Müdürlüğü Hatıra Ormanı olarak tahsis edildiğini belirten Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, ilerleyen süreçte söz konusu alanda ağaçlandırma çalışmaları uygulayacaklarını söyledi.

Kısa adı KOAH olan kronik obstrüktif akciğer hastalığının en önemli ve sık görülen nedeninin aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmak olduğunu vurgulayan Nergiz, “Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini arttıran nefes darlığı, kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar, hastalık şiddetinin arttığı ve alevlenme ya da atak olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerektirebilir” dedi.

Dünyada 50 milyon kişiyi etkileyen ve her yıl 3 milyon kişinin ölümüne neden KOAH’ın tanısının basit bir soluk testiyle yapılabildiğini, ayrıca tedavisinin de mümkün olduğunu anımsatan Öner Nergiz, hastaların yüzde 50’ye yakınının hastalıklarını bilmediklerin çalışmalarda saptandığını kaydetti.

Kaynak: İHA