Dışişleri Bakanı Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Doha'da oluşturulan Suriye muhalefetinin yeni yapısının ardından uluslararası toplumun artık bir mazereti kalmadığını söyledi.

9. Türk-İtalyan Forumu'na katılmak için İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İtalyan mevkidaşı Giulio Terzi ile çalışma yemeğinde bir araya geldi. İtalyan dışişleri konutu Villa Madama'da gerçekleştirilen yemek öncesi iki bakan 10 dakika başbaşa görüştü.

Dışişleri bakanları Terzi ve Davutoğlu ile Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu ve üst düzey yetkililerin katıldığı yemek, 2 saat sürdü. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında, İtalyan mevkidaşına Suriye muhalefetinin mutabakatı ve sınırda yaşanan gelişmeler konusunda bilgiler aktardığını anlatan Davutoğlu, ''İtalya'ya, NATO'daki desteklerinden ötürü teşekkür ettim. Suriye sorunu bölgesel ve küresel güvenlik riski oluşturuyor. Ciddi ortak tavır alınması gerekiyor'' dedi.

Davutoğlu, Doha'da oluşturulan yeni yapının, 'Suriye'de Esed sonrası kaos olur mu' gibi yaklaşımlarla Esed'in devam etmesinin mazur gösterilmesine karşın bu birliğin açık tutum gösterdiğini, muhalefetin bu yeni yapısının, özgür Suriye'nin gelecekte nasıl olacağını gösterdiğini bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, ''Yeni oluşturulan muhalefet yapısından sonra uluslararası toplumun artık bir mazereti kalmadı. Şimdi sorumluluk uluslararası toplumun üzerinde. Katar ile yeni yapıyı tanıdığımızı ifade ettik'' dedi.

Esed rejiminin hiçbir ahlaki tavır olmaksızın sivil meskun mahale bombardıman gerçekleştirdiğine dikkati çeken Davutoğlu, uluslararası toplum tarafından Suriye rejimine net mesajlar verilmesi gerektiğini, ''Bu saldırılar, nasıl bir durumla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Uluslararası toplumun görmek zorunda olduğu tablo bu'' sözleriyle anlattı.

Bakan Davutoğlu, gün içerisindeki Ceylanpınar ve sınırın diğer tarafındaki Rasulayn yerleşim yerinde yaşanan gelişmeler için, ''Suriye rejimine açık ve uyarıcı nota verdik. BM Güvenlik Konseyi ve NATO'ya durumu rapor ettik. Uluslararası kamuoyunun buna sessiz kalması vicdanları zedeliyor. Bu yaşananların birinci sorumlusu Esed rejimi. İkinci sorumluluk ise BM Güvenlik Konseyi ataleti. Bu atalet devam ettiği sürece Suriye rejimi provokasyonlarına kılıf bulmaya devam edecektir'' ifadelerini kullandı.

Suriye jetlerinin meskun mahallerde sivil-asker ayrımı yapmadan attığı bombalamaların kabul edilemez olduğunu belirten Davutoğlu, Suriye jetlerinin Türkiye sınırını ihlal etmediğini de dile getirerek, ''Hava sahamız ihlal edilmedi, edilseydi cevabını verirdik'' dedi.

Doha'daki yeni muhalif yapının kapsayıcılığına yönelik bir soruya Davutoğlu, ''Muhalefet içinde ayrılık varmış gibi gösterilmesi doğru değil. Başkan ortak oyla seçildi. Kimse rezerv koymadı. Tabi ki, görüş ayrılıkları olur. İtalya'da yok mu- Demokrasilerde de olur. Dün büyük bir başarıya imza atılmıştır. Bu son değil bu bir başlangıç yeniden yapılanmak için tüm Suriyelilerin omuz omuza vermesi gerekir'' yanıtını verdi.

Bir İtalyan gazetecinin Suriye meselesinde Türkiye'nin İsrail ile bir ittifak içinde olup olmadığı yönündeki soruya Davutoğlu, ''Herkesin kendi sınırlarını koruması normaldir. Türkiye, bu konularda İsrail ile ittifak içinde değildir. Ayrıca Golan tepeleri işgal edilmiş topraklardır. İsrail toprağına ihlal varmış gibi yansıtılmamalı. Bu çok doğru değil. Bölgedeki istikrarın ve Suriye halkının iradesinin tecelli etmesinin sağlanması için siyasi şartların sağlanması lazım'' diyerek yanıt verdi.

-AB ile ilişkiler-

Ahmet Davutoğlu, Türk ve İtalyan hükümetlerinin çok yakın istişareler içinde olduğunu belirterek, AB konusunda İtalyan hükümetinin verdiği destek için ''İtalya'nın, Türkiye'ye verdiği destekten ötürü her düzeyde, vize konusunda verdiği sağlam destekten ötürü teşekkür ediyorum. Vize konusunda atılacak her adım, tıkanma süreci yaşayan Türkiye-AB ilişkilerine soluk getirecektir'' dedi.

Türk diplomasinin bir numarası, Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir yer tutan Kıbrıs meselesi için de Kıbrıs Türkü'nün barışçıl her türlü katkıya hazır olduğunu, Kıbrıs'taki seçimlerin ardından yeni katkı gerekeceğini, bu statükonun devam etmesinin güç olduğunu mevkidaşına anlattığını söyledi.

-İtalyan bakan Terzi-

Ev sahibi bakan Terzi, ''dostum'' olarak söz ettiği bakan Davutoğlu ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke ilişkilerinin derin arkadaşlığa dayandığını, İtalya'nın Türkiye'yi stratejik partner olarak gördüğünü söyledi.

Bakan Terzi, ''Suriye meselesinde şu anda gergin bir an yaşanıyor çünkü; sınırda gerginlik var. Buna karşın siyasi açıdan son derece olumlu bir gün; Doha'da toplantı vardı. Suriye muhalefeti temsilcileri, yerel koordinasyonun başındaki isimler bir araya geldi ve önemli noktalarda uzlaştı. Tüm Suriye ulusunu temsil edecek bir uzlaşmaya varıldı. Kendi halkını öldüren bir rejime karşı çok daha faal olacaktır. Biz de İtalya olarak net bir destek veriyoruz'' diye konuştu.

Mevkidaşı Davutoğlu'nu Suriye meselesinde üstlendiği rolden ötürü öven Giulio Terzi, ''Rejimin yaptığının ne kadar tehlikeli olduğunu görmesi gerekir. Böylesi gerginlik ortamında Türk hükümeti itidalli hareket ediyor. Türkiye ile dayanışma içindeyiz. Davutoğlu çok önemli bir başroloyuncusu olarak yer alıyor. Kendisi kolaylaştırıcı değil teşvik edici bir rolde'' dedi.

Türkiye ile İtalya'nın bölgedeki trajediye insani destek verdiğini ifade eden bakan Terzi, ''Türk Kızılayı aracılığıyla da bölgeye yardım ettik. Bu iş için 20 milyon avro fon ayırdık. Özellikle yakın ülkelerdeki Lübnan, Ürdün ve Türkiye'deki mültecileri destekleyeceğiz. Suriye'de Türk hükümetiyle gerçek bir düzen için çalışacağız'' ifadelerini kullandı.

-''Vizelerin kaldırılmasını istiyoruz''-

Konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Giulio Terzi, Türkiye'yi olumlu şekilde hep daha entegre görebilmek istediklerini dile getirerek, ''Pazarlar entegre olmuş durumda. İnsani ilişkilerin entegre olmasında vizelerin kaldırılmasını istiyoruz. Vize serbestisi çok geçikmiş bir süreçtir'' dedi.

Terzi, Türkiye'nin ekonomik açıdan da önemli bir partner olduğunu, iki ülke arasındaki ticaretin karşılıklı artmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA