Yolsuzluk İddialarını Araştırmak İçin Önerge

Samsun Büyükşehir Belediyesi MHP Meclis Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı’ndaki yolsuzluk iddialarının araştırılması için meclise önerge verdi.

Yolsuzluk İddialarını Araştırmak İçin Önerge
Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2012 yılı Kasım ayı 20. birleşiminde MHP grubu adına önerge veren MHP’li Meclis Üyesi Cemalettin Mola yaptığı konuşmada, “Kamuoyunda Makine İkmal Daire Başkanlığı’nda bir takım usulsüzlükler ve yolsuzluklar olduğu biliniyor. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin malının çalındığı ve zararı söz konusudur. Biz de bu olayın boyutunu tam olarak bilemiyoruz. Bu olaylarda kamunun aydınlatılması açısından böyle bir araştırma komisyonun kurulması ile ilgili önerge verdik. Önergenin gündeme alınması ile ilgili bir konu değil, sonuçta bunlar mecliste görüşülecek ve bir araştırma komisyonu kurulacak. Bir dahaki mecliste gündeme alınmasını istiyoruz” dedi.

Birinci önceliğinin şeffaflık ve kamunun bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden AK Parti Meclis Üyesi Emin Kazım Şen, “Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin hukuki anlamda ‘alacağı görev var mıdır, varsa sayıları nedir?’ bununda önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla şeffaflık cümlesinin altını çiziyorum. Önergedeki araştırma komisyonu kurulması için bunun yolu ve yöntemi nedir? Maksadı hasır eden fakat maksadı aşılmasına da imkan vermeyecek şekilde hareket etmek gibi bir sorumluluk olduğumuzu düşünüyorum. Konu yargıdadır, yargı zaten çok detaylı bir araştırma ve çalışma yapmaktadır” diye konuştu.

5393 nolu Belediye Kanunu’nun meclisin denetim yollarını düzenlediğini söyleyen AK Parti Meclis Üyesi Kerami Gürbüz, “Zaten bilindiği üzere her sene bu meclis bünyesinde belediyenin mali işlerini denetlemek üzere bir denetim komisyonunu rutin olarak kuruyoruz ve her parti grubu da denetim komisyonunda üye sayısınca denetlemeye çalışıyor. Bunun dışında arkadaşlarımızın sunduğu dilekçenin içeriğini net olarak bilmiyorum ama anladığım kadarıyla bu bahsedilen hususla alakalı araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyorlar. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun öngördüğü denetim yolları arasında araştırma komisyonu usulü yoktur. Denetim yollarıyla alakalı meclisin mecliste bulunan üye sayısının belli bir oranının oranındaki üyenin teklifte bulunması gerekiyor. Burada da alınan en az üye sayısı meclis üye sayısının 3’te biri kadar. Ayrıca yargıya intikal etmiş ve yargıda olmuş bir husus var. Bunların da göz önüne alınması gerekir” şeklinde konuştu.

ÇAKIR’DAN DESTEK
Samsun Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı’nda sahte belge düzenlenip yolsuzluk yapıldığı iddia edilen ve hukuki sürecin devam ettiği olayla ilgili olarak araştırma komisyonun kurulması için meclise önerge sunanlara teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır şöyle konuştu: “Bu komisyon kurulmasıyla ilgili konu gündemimizde yoktu. Bu gündem meclisin ilk günü gelseydi, belki gündem dışı olarak alabilirdik ama bu teklife yürekten katıldığımızı belirtmek isterim. Bir sonraki meclisimize getireceğiz ve gündeme alacağız. Bu belediyedeki yolsuzluğu ve usulsüzlüğü yine bu belediyede çalışan arkadaşlarımız yani genel sekreterinden daire başkanlarına kadar bunlar bu olayı ortaya çıkarmışlardır. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın da önüne getirmişlerdir. Aynı gün suç duyurusunda bulunulmuştur. Şu anda da bu olaya karışan kişilerden belediyede çalışan kişi tutukludur. Muhatabı olan kişilerden birisi tutuklu diğeri de tutuklanmak üzere mahkemeye sevk edilmiş, o da şartlı salıvermeyle bırakıldı. Önümüzdeki meclis gündeminde burada araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili olarak tartışılacaktır.” Daha sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi 2012 yılı Kasım ayı 20. birleşimindeki 40 maddelik gündemi oy çokluğuyla kabul etti

Kaynak: İHA