Ürgüp: Cumhurbaşkanı Bize Umut Verdi

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas olayları hakkında Devlet Denetleme Kurulu'nun devreye gireceği izlenimi edindiğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu yönde ümit verdiğini söyledi.

Ürgüp: Cumhurbaşkanı Bize Umut Verdi
Doğan Ürgüp, Kanal A televizyonunda canlı yayına katıldı.

Ürgüp, programda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yapılan görüşmeyi ve Sivas’taki 72 derneği bir araya gelerek Sivas olaylarının aydınlatılması için ortak tavır alınması çalışmalarını anlattı.Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, şunları söyledi:
“2 Temmuz’un 19. yıl dönümünde, bu sene, Sivas’ta sivil inisiyatifi bir araya getirdik. 72 derneği bir araya getirip bir bildiri yayınlayarak, bu hadiselerin gerçek yüzünün aydınlatılması gerekliliğini, karanlık kalmış yönlerinin ortaya çıkarılması gerekliliğini ifade ettik. Tabi bu konuda sadece Sivas olaylarını değil, Sivas’la birlikte Başbağlar katliamını da mütalaa eden bir bildiri hazırlamıştık. Üç gün sonra ben, bu sene hem 2 Temmuz, hem 5 Temmuz anma toplantılarına katıldım. Sivas Belediye Başkanı sıfatıyla bu işleri organize etmeye gayret gösterdim ve çalıştım."

"DEVLET DENETLEME KURULU ARAŞTIRMASI CİDDİ BİR ADIM OLACAKTIR"

Sivas olaylarıyla ilgili devletin yeterince araştırma yapmadığını belirten Başkan Ürgüp, şayet Cumhurbaşkanı, Devlet Denetleme Kurulu’nu harekete geçirirse bunun ülke için de, birlik ve beraberlik için de önemli bir adım olacağını belirtti.

Ürgüp, şu görüşlere yer verdi:
“Şimdi 19 yıldır süren bu hadiseler hiçbir şekilde aydınlatılmamış ve üzerine gidilmemiş. Tabi bir kısım arkadaşlar devletin özür dilemesi üzerinde durdular. Bu arkadaşlarımıza ben o zaman dedim ki özür yetmez, hadise aydınlatılmadıktan sonra özür dilense ne olacak dilenmese ne olacak? O zaman ne yapmamız lazım? Bu sivil inisiyatifi genişletip etkin bir şekilde ortaya çıkmamız lazım. 114 derneği dinledik, 97 dernek toplantısı yaptık. 23 Ekim’de Cumhurbaşkanımıza dilekçe gönderdik 114 derneğin imzasıyla birlikte. Çok duyarlı davrandılar. Bu vesileyle bir kez daha Sivas halkı ve Türk milleti adına şükranlarımı sunuyorum. Cumhurbaşkanlığı kabulünde tabii 114 derneği kabul etmeleri mümkün değil. Böyle olunca Sayın Valimizin önderliğinde Rektörümüz, Kent Konseyi Başkanımız, Baro Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanlarımız, Ticaret Borsası ve Cem Vakfı Başkanı ve başkan yardımcıları, Türk Ocakları Başkanı, Türk-İş temsilcileri, Kamu Sen temsilcileri, gazetelerin temsilcileri, Kimse Yok Mu Derneği temsilcisi, Anadolu Gençlik Derneği Temsilcisi, Muhtarlar Derneği Başkanı ve Sivas’ta bulunan geniş kapsamlı müteahhitler dernek başkanı ile köşke kabul edildik."Köşk'te Cumhurbaşkanı'na bir kısa metinle birlikte detay bilgiler sunduğunu belirten Ürgüp, "Yani, 1967’deki Sivasspor-Kayseri maçından itibaren, 1978’deki Sivas hadiselerinde, 1993’te asıl darbeyi yedik ve bu noktada kastı bulunanlar, ihmali bulunanlar her kim var ise bunların açığa çıkarılması için Devlet Denetleme Kurulu'nun devreye girmesini talep ettik. Muhsin Yazıcoğlu’nun, rahmetli ağabeyimizin davasında olduğu gibi, tabi Sayın Cumhurbaşkanımızın orda büyük teveccühlerini gördük. Özal davasında olduğu gibi Devlet Denetleme Kurulu devreye girsin.” şeklinde konuştu.

"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN İLGİSİNDEN MEMNUN KALDIK"

Görüşmede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün heyete çok yakın ilgi gösterdiğini belirten Başkan Ürgüp, şu görüşlere yer verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın çok geniş bir ilgi ve alakasına ve övgülerine mazhar olduk. Hepimizi tek tek dinledi. Netice olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şudur: ‘Daha önce bu konular bana münferit bir şekilde anlatılmıştı. Ama ben bu kadar geniş toplum kesimlerin Alevisi Sünnisi, sağcısı solcusu ile bütün siyasi görüşlerin bir arada canlı bir şekilde istemiş olduğu bu isteği geri çevirmemiz mümkün değil.’ Sayın Cumhurbaşkanımız işin kanuni boyutlarıyla neler yapılabileceğine bakılacağını ve gereken ilgiyi ve alakayı göstereceklerini beyan ettiler. Bu gelişme aslında Sivaslılar açısından milletimizin geleceği açısından çok önemli."

"CUMHURBAŞKANIMIZIN SÖZLERİ BİZE UMUT VERDİ"

Görüşmeden Devlet Denetleme Kurulu’nun çalışma yürüteceğine dair bir izlenim edindiğini belirten Başkan Ürgüp, “Devlet Denetleme Kurulu'nun mahkemelerin sahasına girme yetkisi yok. Sayın Cumhurbaşkanımız da böyle beyan ettiler. Kanunlar el verdiği noktada failleri ortaya çıkarabilecek. Otopsilerin kaybolduğu söyleniyor. Belki otopsi için mezarlar açılacak. İleriki günlerde rahmetli Cumhurbaşkanımız Özal'da olduğu gibi. Dolayısıyla Sivas olaylarının aydınlanması bütün Türk dünyası açısından önemli bir konudur.” ifadelerini kullandı .