Cumhurbaşkanı Eroğlu'dan Yabancı Gazetecilere 'kıbrıs' Brifingi

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta başkan adaylarının pek umut verici açıklamalarda bulunmamasına rağmen, yeni dönemde de anlaşma niyetiyle yeni bir masada, zaman limiti konmuş müzakerelere başlamaya hazır olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu'dan Yabancı Gazetecilere 'kıbrıs' Brifingi
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’nin kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde davet edilen yabancı gazetecilere Kıbrıs müzakereleri hakkında brifing verdi. KKTC’nin, sadece Türkiye tarafından tanınsa da bir devlette olması gereken tüm unsurlara sahip olduğuna işaret eden Eroğlu, 1974 sonrası oluşan coğrafyada devlet kurmalarına rağmen, görüşmelere açık olduklarını ve KKTC kurulduktan sonra da görüşmelere devam ettiklerini söyledi.

Eroğlu, 1960’ta kurulan ortaklık cumhuriyetinden silah zoruyla uzaklaştırılmasından sonra 1974’e kadar çok zor günler geçiren Kıbrıs Türklerinin müzakerelere yeniden başladığını ancak hazırlanan tüm planların, Türk tarafının iyi niyetine rağmen Rum tarafınca reddedilmesinden dolayı federal çözüm amaçlı müzakerelerin başarılı olamadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün de devam eden görüşmeler sırasında Güney Kıbrıs’ın 6, KKTC’nin ise 3 liderinin değiştiğine işaret ederek, göreve yeni başlayan tün Rum liderlerinin "barış meleği" olarak lanse edildiğini ancak masaya oturunca hepsinin aynı davrandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortaya çıkan tüm metinlerin hep Rum tarafınca reddedildiğini, dünyanın ise anlaşma istemeyen tarafın Rum tarafı olduğunu görmemezlikten geldiğini söyledi.

Anlaşama olmadan Rumların AB'ye alınmasın büyük hata olduğunu kaydeden Eroğlu, yıllar önce de Rum Yönetiminin Kıbrıs’ın tek devleti olarak BM’ye kabul edilmesiyle de büyük bir hata yapıldığını söyledi.

Eroğlu, şöyle devam etti: “Dünyaya bunu anlatmaya çalışıyoruz. Rumlar BM ve AB üyesi, biz de ambargolar altında. Rumların bu ortamda anlaşmaya ihtiyacı yok. BM ve AB’nin Rum tarafını çözüm konusunda teşvik etmesi lazım. Ancak BM Daimi üyesi Rusya ve Çin gibi bazı ülkeler, bunun aksine Rumların lehine tavır alıyor.” Rumların motive edilmesinin şart olduğunu kaydeden Eroğlu, “BM’nin KKTC’nin tanınmaması yönündeki kararların yeniden ele alınıp, düzenlenmesi noktasına gelinmesi ya da ambargoların kaldırılması, Rumları çözüm yönünde motive eder” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Perez de Cuellar ve Annan Planı gibi planları reddeden Rum tarafı ancak mükafatlandırılan da Rum tarafı. Ambargolar altında yaşamak zorunda kalan ise biziz. Bu büyük bir adaletsizlik” diye konuştu.

Güney Kıbrıs’ta önümüzdeki günlerde yapılacak seçimlere de değinen Eroğlu, adayların beyanatlarını, aldıkları desteği ve kilisenin açıklamalarını yakından takip ettiklerini söyledi.

Eroğlu, pek umut verici açıklamalar olmasa da, yeni dönemde, bir zaman limiti koyarak, anlaşma niyetiyle yeni bir masa etrafında oturacaklarını ifade etti.

Kaynak: İHA