Ergin Saygun: İnternet Siteleri, 1999’dan Beri Faaliyetteydi

Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifade veren eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, 'irtica.

org' ve 'turkatak.com' adlı internet siteleri hakkında bilgisinin sorulması üzerine, bu sitelerin 1999’dan beri faaliyette olduğunu söyledi.

Saygun, konuyla ilgili 64 tane genelge ve yönetmeliğin Aralık 2010'da hükümet tarafından yürürlükten kaldırıldığını ifade etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasının bugünkü duruşmasında, Balyoz davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılan eski 1. Ordu Komutanı Ergin Saygun'un emniyetteki ifadesinin okunmasına devam edildi. Balyoz soruşturması kapsamında gözaltında bulunduğu sırada emniyette 25-30 saat süren ifade verdiğini söyleyen Ergin Saygun, kendisine birçok soru sorulduğunu söyledi.

Kendisine ‘ıslak imzalı belge’nin de sorulduğunu anlatan Saygun, "Bana 'İlhan Cihaner'i tanıyor musun?' diye sordular. 'Tanıyorum' dedim. İhbar mektubu olduğunu söylediler. Gizli tanıklar Efe ve Munzur benim Erzincan'a gittiğimi iddia etti." dedi.

Bu arada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gizli tanığın kimliğini açıklamanın suç olduğunu hatırlattı. Gizli tanıkların kendisini tanıdıklarını sanmadığını ifade eden Saygun, "Gizli tanıklara 'Ergin Saygun Erzincan'a geldi' şeklinde bu telkinleri yapanlar, ifade vermeye zorlayanlar kimdir? Tamamen yalandır. Ne Erzincan'a gittik, ne de bir seminere katıldık.” diye konuştu.

.Mahkeme Başkanı Özese'nin 'irtica.org' ve 'turkatak.com' adlı internet siteleri hakkında bilgisi olup olmadığını sorduğu Saygun, bu sitelerin 1999'dan beri işletildiğini, 64 tane genelge ve yönetmeliğin Aralık 2010'da hükümet tarafından yürürlükten kaldırıldığını söyledi.

Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı'ndan daha detaylı bilgi alınabileceğini belirten Saygun, "Ben 2008 Ağustos'unda ayrıldım. Siteler kapatılacaktı. Kapatıldı zaten. Gizli saklı bir şey yok. Sitelerle ilgili bir şikayet de yok." ifadelerini kullandı.Balyoz davasına ilişkin emniyette alınan 110 sayfalık ifadesini kabul etmeyen Saygun, kendisine hiçbir belgenin bu süreçte gösterilmediğini, ancak ısrarı üzerine Balyoz belgesinin dijital versiyonunun gösterildiğini ifade etti.

Bunun üzerine Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, dava konusu belgelerin dijital versiyonlarını göstererek belgelerdeki imzanın kendisine ait olup olmadığını sordu. Saygun, imzanın kendi imzasına benzediğini ancak kesin olarak bir şey söyleyemeyeceğini dile getirdi. Savcı Pekgüzel, kendi döneminde Genelkurmay bünyesinde işletilen internet siteleriyle alakalı çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Saygun, "Bu siteler 1999 yılından beri yayın yapıyordu, Genelkurmay, bu konu ile ilgili soruları zaten cevapladı." dedi.

Savcı, sanık Dursun Çiçek'in, kendi komutanlarının sitelerin içeriğini değiştirme yetkisi olduğunu, aynı zamanda komutanlara sitelerin içeriği ile ilgili günlük bilgilendirme yapıldığını şeklinde ifade verdiğini hatırlattı. Pekgüzel'in, "Size de günlük bilgilendirme yapılıyor muydu?" şeklindeki sorusuna Saygun, "Hatırlamıyorum, Genelkurmay'a sormak lazım." cevabını verdi."Bilgi Destek Şubesi’nin gri ve kara propaganda yapılacağına dair çalışmaları var. Bununla alakalı bilginiz var mı?" sorusuna Saygun, "Benim bu konuda bir bilgim yok." şeklinde cevap verdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın işlettiği internet sitelerinin gerçek kimliklerle alınmadığını belirten Savcı Pekgüzel, Saygun’a bu konuda bilgisini sordu. Saygun, bu konuda bir bilgisinin olmadığını, kendisinin bu işlerin ihalelerle yapıldığına dair bilgisinin olduğunu söyledi.