''eğer Tl Bu Yıl Sonuna Kadar Böyle Güçlü Kalmaya Devam Ederse Bir Tane Ölçülü Faiz İndirimi Düşünebiliriz''

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin yıl sonuna kadar güçlü kalmaya devam etmesi halinde bir tane ölçülü faiz indirimi düşünebileceklerini bildirdi.

Anadolu Ajansı Finans Masası'na konuk olan Başçı, Fitch gibi, diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da Türkiye'ye not artırımı bekleyip beklemediği sorusu üzerine, her bir kuruluşun kendi değerlendirmesini kendisinin yapacağını, bu konuda bir şey söylemesinin doğru olmayacağını söyledi.

MB olarak ne yaptıklarını iyi bildiklerini ifade eden Başçı, aldıkları ve alacakları sonuçlar konusunda oldukça emin olduklarını belirtti.

Başçı, ''Bu açıdan bakılınca Türkiye'de enflasyon düşecek, büyüme hızlanacak. Türkiye'de dış denge bozulmayacak, iyileşme hızı yavaşlayacak. Biraz daha iyileşme var, ama bundan sonra dış denge bozulmayacak. Bu üç faktörü bir araya koyduğunuzda Türkiye'nin kredi notunun gerçekten daha iyi noktalarda olması gerekiyor. Bu açıdan biz kendimizden eminiz, ama her bir kuruluş kendi değerlendirmesini kendisi yapar, ona biz karışmayız'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, ''kredi notu artırımını ''Gecikmiş bir karar'' olarak nitelendirdiğinin hatırlatılması üzerine de Başçı, şunları kaydetti:

''Bende aynı yönde görüşlerimi en başta belirttim. Bu kurumlar geçmiş, yanılanmış verilere daha çok ağırlık verdiği için, doğrudan doğruya onların söylemlerine, analizlerine bakarak politika kararları oluşturamayız. Biz geleceğe bakarak politika kararları oluşturuyoruz. Daha yayınlanmamış veriler yayınlandığı zaman ne söyleyebilir, önümüzde bizi ne bekliyor, biz onlara göre politikaları şekillendiririz. Hiç bir şoför dikiz aynasına bakarak karar vermez, ileriye, önünü bakarak karar verir. Dolayısıyla bunları normal karşılıyoruz. Bu kuruluşların tabiatı gereği de biraz geriye doğru bakıp kendilerinden emin oldukları zaman karar vermeleri normaldir, ama biz analizlerimizi ve kararlarımızı hep ileriye doğru, 'gelişmelere karşı ne yapabiliriz' şeklinde düşünerek, analiz ederek alıyoruz.''

Yatırımcıların aynı politika yapıcılar gibi daha yakından izlediğini, geleceğe baktıklarını ve ona göre ona göre yatırım kararlarını verdiklerini belirten Başçı, kendi analizini yapan, kendi yorumunu, değerlendirmesini yapan kuruluşların zaten kimseye söylemeden çok da fazla ilan etmeden Türkiye'de ve gelişmekte olan ülkelerde yatırımlarını yaptıklarını ifade etti.

-Enflasyon hedefi-

Enflasyon hedefinin 7,4 olarak revize edildiğinin hatırlatılarak, yıl sonu tahminini geçerliliğini koruyup korumadığının sorulması üzerine Başçı, yıl sonuna kadar enflasyon cephesinden iyi haberlerin gelmeye devam edeceğini kaydetti.

Yüzde 5'lik hedefin üzerinde fakat yüzde 7,4'ün altında yılın bitirileceğini tahmin ettiklerini ifade eden Başçı, çünkü gıda fiyatlarında beklediklerinden de olumlu gelişmeler gerçekleştiğini, öncü göstergelerin de iyi gittiğini söyledi.

Bunun işlerini kolaylaştıracağını çünkü gelecek yıl yüzde 5'i hedeflediklerini anlatan Başçı, şöyle devam etti:

''Biz bu enflasyondaki düşüşü olumlu karşılıyoruz. Şu anda ön planda olan çok fazla enflasyonist bir baskı yok. Dünyaya baktığımızda tam tersine enflasyonda bir yumuşama eğilimi görüyoruz. Dış talepte bir zayıflama görüyoruz. İç talepte ılımlı bir büyüme, ılımlı bir seyir izliyoruz. O yüzden oradan gelen enflasyonist bir tehlike görmüyoruz. Döviz kurlarında ise değer kaybından ziyade değer kazancının Türk Lirası'nda baskısı olacak. Biz bu değer kazancına karşı ne yapacağız, onun çalışması içerisindeyiz. Bir yıllık dönem içerisinde eğer her şeyi doğru bir şekilde devam ettirirsek yüzde 3-4 civarında ilave bir değer kazancı Türk Lirası'nda normaldir. O yüzden enflasyona buradan da bir risk görmüyoruz. Çekirdek enflasyon göstergeleri trend olarak hala yüzde 5'in altında ve 5'in altında kalmasını arzu ediyoruz. Dolayısıyla gıda ve enerjiden yukarı doğru bir risk olursa eğer, çekirdeğin 5'in altında olması bizi ortalamada 5'e getirecek.''

-TL'nin değeri-

Enflasyon hesaplamasının Avrupa ülkeleri, ABD ile Türkiye'de biraz farklı yapıldığını anlatan Başçı, dolayısıyla bunların etkisi nedeniyle yıllık yüzde 1-2 arasında enflasyonun farklı çıktığını söyledi.

TL'nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini ifade eden Başçı, ''Tam onun sınırındayız, bundan sonra ilave değer kazançları bizim ufak da olsa politika tepkisi vermemizi gerektirecek. TL aşırı değerli hale gelirse dış dengede elde ettiğimiz kazanımları yavaş yavaş kaybedebiliriz'' dedi.

Eğer TL bu yıl sonuna kadar böyle güçlü kalmaya devam ederse bir tane ölçülü faiz indirimi düşünebileceklerini de açıklayan Başçı, ''Eğer Kasım'da olursa Kasım'da, Aralık'ta olursa Aralık ayında bunu engellemek için değil, TL'nin değer kazanmasını yumuşatmak için bunları gözden geçirebiliriz'' diye konuştu.

Başçı, TL daha da değerlenirse o zaman ellerindeki diğer araçları da kullanabileceklerini vurguladı.

Reel efektif döviz kur endeksinin Türkiye'de şu anda 117,6 seviyesinde bulunduğunu, bu rakamın 125 sınırını geçmesi halinde daha kuvvetli bir politika tepkisi gerekeceğini o zaman ellerindeki tüm araçları kullanarak geri çevirmeye çalışacaklarını kaydetti.

Muhabir: Tamer Toğanaş

Yayıncı: Abdullah Kıratlı
Kaynak: AA