Zeytinköy Sarıya Boyandı

Antik dünyanın en önemli kentlerinden Efes Antik Kenti’nin karşı yamacına kurulu, yanı başında Gebekirse Gölü, önünde Yaban Hayatı Koruma Sahası olan ve Pamucak sahiline de 5 kilometre mesafedeki Zeytinköy’ü Kasım ayında sarı zambaklar süsledi.

Zeytinköy Sarıya Boyandı
Cumhuriyet öncesi bir Rum çiftliğiyken, 1924 mübadelesi ile Selanik muhacirleri yerleştirilince köy haline gelmiş. Adı da kuzeyinde yer alan zeytinliklerden dolayı Zeytinköy olmuş. Muhacirlerin yerleşmesinden sonra Denizli’nin Tavas, Erzincan’ın Tercan, İsparta’nın Yalvaç ilçelerinden, Erzurum, Sivas ve Trabzon’dan yoğun göç alarak Anadolu kültürün izlerini bir araya toplamış.

Her yıl Kasım ayında Zeytinköy’lülerin bile fazla farkında olmadığı bir çiçeğin, köyün yamaçlarını kendine özgü kokusuyla altın sarısına çevirdiği görülüyor. Sternbergia lutea (kanisanli 1974 Aydın; Kuşadası-Davutlar) isimli çiçek, harika renkleriyle doğanın tüm güzelliğini meydana çıkarıyor. Köylülerin zambak dediği, kurbağa ve tavuk çiçeği de denilen Sternbergia lutea’lar, adeta dağın yamaçlarında ekilmiş gibi duruyor. İzmir’in Selçuk ilçesine 10, Kuşadası’na ise 15 mesafedeki Zeytinköy, yanı başındaki bu doğal güzelliklerin farkına varacak doğa tutkunlarını bekliyor.

Bir Pazar günü çocuklarıyla yakın bir yerde doğada geçirmek isteyenler ve fotoğraf tutkunları için Zeytinköy bir çok özellik sunuyor. Özellikle çocukların doğayı tanıması açısından sevimli canlılar ve kuşlarla dolu alanlar bulunuyor. Zeytinköy’ü sarıya boyayan doğanın bu harika çiçeklerini görmek isteyenlerin Kasım ayını kaçırmaması gerekiyor .
Kaynak: İHA