Şehit Padişaha Vefa

Osmanlı Devleti’nin üçüncü padişahı ve Orhan Gazi’nin oğlu olan I.

Şehit Padişaha Vefa
Murad'ın Bursa’daki kabri için yapılan göz kamaştıran sanduka örtüsü törenle yerine serildi. 28 Haziran 1389 tarihinde I. Kosova Savaşı'ndan sonra bir Sırp askeri tarafından hançerlenerek şehit edilen I. Murad Hüdavendigar'ın Bursa İl Özel İdaresi tarafından Olgunlaşma Enstitüsü’ne yaptırılan el işlemeli sanduka örtüsü dualarla yerine serildi. Yapımına 2011 yılı Eylül ayında Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’nde başlanan sanduka örtüsünü kalabalık bir ekip 15 ay boyunca göz nuru dökerek tamamladı.

Sanduka örtüsünün motifleri ünlü hattat Hüseyin Kutlu tarafından hazırlanırken, işlemeleri yine enstitüde tamamlandı. Yaklaşık 15 aylık çalışma neticesinde yapılan altın simli sanduka örtüsü içi 35 bin TL harcandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, "Özel idare olarak biz bu işin maddi tarafını karşılıyoruz, ama sanatçı olmadan bu eserin ortaya çıkması mümkün değil. Ne kadar maddi imkânınız olursa olsun, eğer sanatı yapacak insan bulamazsanız bu işin bir anlamı olmuyor. Arkadaşlarımızın bu bakımdan yaptıkları iş her türlü takdire şayandır. Enstitümüzün çok tecrübeli hocalarının ve öğrencilerinin yaklaşık bir buçuk yılda hazırladıkları tamamen geleneksel Türk el sanatları eseri olan bu örtüyü bu gün buraya kazandırmaktan son derece mutluyuz. I. Murad Hüdavendigar Hazretleri ve bütün Osmanlı padişahları bizim için mühim. Osmanlı padişahları içerisinde ilk şehit padişah ve Anadolu'dan sonra Rumeli'nin de fethinde en önemli görevler üstlenmiş olan Murad-ı Hüdavendigar'a tarihi borcumuzu ifa etmenin vicdan huzuru içerisindeyiz. Mekanları cennet olsun. Biz onların torunları olarak bir nebze olsun onların eserlerine sahip çıkabilirsek kendimizi bahtiyar sayacağız” dedi.

Göz kamaştıran örtü İl Özel İdare Genel Sekreteri Bilal Çelik, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Şaban Kander, Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı ve Olgunlaşma Enstitüsü çalışanları tarafından dualarla sandukanın üzerine serildi .
Kaynak: İHA