Mobilsiad Başkan Yardımcısı Kır Açıklaması

Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Burak Kır, pazarın önemli bir kısmına sahip olan global oyuncuların vergi ödemedikleri gibi herhangi bir düzenlemeye de tabi olmadıklarını belirtti.

MOBİLSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, ''40 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan mobil uygulama pazarının yüzde 80'ini Apple, Android ve Blackberry'ye kaptıran Türk mobil servis sağlayıcıları, Türkiye'de hiçbir vergi ve düzenlemeye tabi olmayan global işletim sistemleri uygulayıcılarına karşı mücadele başlattı'' denildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MOBİLSİAD Başkan Yardımcısı Burak Kır, konuyu Maliye Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun gündemine taşıyacaklarını belirtti.

Kır, şunları ifade etti:

''Piyasadaki Türk oyuncular sattıkları her ürün için neredeyse yüzde 60'ın üzerinde vergi ödeyip, telekomünikasyon ile ilgili düzenlemelere uyma zorunlulukları varken, pazarın önemli bir kısmına sahip olan global oyuncular vergi ödemedikleri gibi herhangi bir düzenlemeye de tabi değiller. Devletimizin önemli bir vergi kaybına neden olan bu durum, Türk firmaları açısından ise haksız rekabete neden oluyor. Konuyu Maliye Bakanlığı'na ve BTK'ya taşıyarak, sorunun bir an önce çözülmesini isteyeceğiz.''

-1 liranın neredeyse yüzde 60'ı vergiye gidiyor-

Akıllı telefonlar sayesinde artık cep telefonlarından yapılan işlemlerin daha kolay ve hızlı olduğuna dikkati çeken Burak Kır, ''Spor, bilgi eğlence, oyun, müzik ve mobil ticaret hizmetlerini artık akıllı telefonlar sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu tüketicilere önemli bir avantaj sağlarken, piyasa oyuncuları olan bizleri haksız rekabet ile karşı karşıya bırakıyor'' görüşlerini aktardı.

Kır, şu anda akıllı telefonlar üzerinden satılan uygulamalar pazarının yüzde 80'inin global oyuncuların elinde olduğunu vurgulayarak, ''Ancak onlar hiçbir vergi, kanun veya düzenlemeye tabi değil iken, Türk şirketler ise 1 liralık ürünün neredeyse yüzde 60'ını KDV, ÖİV ve diğer vergiler şeklinde devlete ödüyor'' dedi.

Muhabir: Musab Turan

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA