''milli Mücadelede Sakarya ve Kaynarca'' Paneli

Sakarya İlk Adım Derneği ile Kaynarca Sivil Toplum Kurumlarının ortaklaşa düzenledikleri ''Milli Mücadelede Sakarya ve Kaynarca'' konulu panel yapıldı.

Panelde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Enver Konukçu, Kaynarca'nın tarihteki yeri ve yetiştirdiği devlet adamları hakkında bilgi verdi.

Sakarya'da Osmanlı dönemine ait en eski tarihi eser olma özelliğini taşıyan Şeyh Muslihiddin Camisi'nin ve camiye ismini veren Muslihiddin'in tarihsel önemini anlatan Konukçu, ''Öteden beri yine bu bölgenin insanı olan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'ne, 'Muslihiddin ile ilgili niye çalışma yapmıyorsunuz-' diye takılırdım. Bir zaman sonra kendisi heyecanla yanıma geldi ve Şeyh Muslihiddin ile ilgili yeni bilgilere ulaştığını söyledi.

Sonra kendisinin çabası ile cami restore edildi'' dedi.

Kaynarca bölgesinin büyük devlet adamları yetiştirdiğine dikkati çeken Konukçu, bölgenin Osmanlı Devleti'nin en güvendiği yiğitlerini yetiştirdiğini belirterek, ''Bu yiğitler Osmanlı'nın çağrısı ile devletin çağrısı ile değil her zaman kendileri gönüllü olarak vatan savunmasına katılmışlardır. Şimdi moda olduğu gibi, bazılarının söylediği gibi, 'Devlet bize borçlu' söylemi yerine Kaynarcalılar hep kendilerini devlete borçlu saymışlardır'' şeklinde konuştu.

Bölgeyle ilgili kitapları da bulunan panelistlerden tarihçi Prof. Dr. Sabahattin Özel ise Kaynarca bölgesinin Akçakoca tarafından 1320'lerde fethedildiğini belirterek, 1870-1871 yılı salnamelerine göre Kaynarca'nın 1866 yıllarında İzmit'e bağlı bir kaza merkezi olduğunu söyledi.

Panele katılan Doç. Dr. Bünyamin Kocaoğlu da milli mücadelenin önderi Mustafa Kemal Atatürk'e değişik kesimlerin ideolojik yaklaşımla eleştiriler getirdiğini vurgulayarak, ''Mustafa Kemal iyi bir askerdir ama milli mücadelenin lideri olmak için iyi asker olmak yetmezdi. O aynı zamanda iyi bir siyasetçiydi. İçinde bulunduğu çağı, vatanını, insanını çok iyi tanıyordu. O dönemdeki algıları çok iyi biliyordu ve süreci çok iyi yönetti. Bütün bu özellikleri taşıdığı için milli mücadele başarılı oldu'' diye konuştu.

Panelin sonunda yaptığı konuşmayla panele katkıda bulunanlara ve katılımcılara teşekkür eden İlk Adım Derneği Başkanı Hasan Kargün, dernek olarak benzeri etkinlikleri sürdüreceklerini söyledi.

Muhabir: Sedat Balta - Uğur Subaşı

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA