Taksim’de “açlık Grevleri Sonlandırılsın” Eylemleri

Galatasaray Meydanı'nda toplanan iki ayrı grup, cezaevlerindeki açlık grevlerinin sonlandırılması için eylem yaptı.

Taksim’de “açlık Grevleri Sonlandırılsın” Eylemleri
Beyoğlu Galatasaray Meydanı, akşam saatlerinde cezaevlerindeki açlık grevleri ile ilgili iki farklı eyleme sahne oldu. KESK, DİSK ve Türk Tabipler Birliği gibi sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği ilk eylemde, yaklaşık 150 kişi yer aldı. Ellerinde pankartlarla meydanda toplanan grup, “Tecridi kaldırın, ölümleri durdurun", "Ölüm değil, çözüm istiyoruz” sloganları attı. Daha sonra eyleme katılan kuruluşlar adına KESK İstanbul Şubeler Platformu Sözcüsü Mustafa Turgut tarafından basın açıklaması yapıldı. Mustafa Turgut, açlık grevinin bir intihar biçimi değil, protesto biçimi olduğunu, açlık grevlerinin ölümle sonuçlanabileceğini ancak temel amacın ölüm olmadığını söyledi.

Turgut, açlık grevlerinin ölüm orucuna dönüşmesini istemediklerini belirterek, “63’ünün ölüm sınırında olduğu, yaklaşık 650’nin üzerinde mahpusun açlık grevini sürdürdüğü ve her hafta yeni katılımların olduğu anlaşılmaktadır. 2000 yılında yaşanan açlık grevlerine yapılan müdahale ve devam eden açlık grevleri sonucu onlarca insanın ölmesi, yüzlerce insanın sakat kalmasına neden olan bir durumun tekrar ortaya çıkmaması için gerekli girişimlerde bulunmak için Adalet Bakanlığı’nın, başta tabip odaları olmak üzere insan hakları savunucularının açlık grevi yapılan cezaevlerini ziyaret etmesine izin vermesi gerekmektedir” dedi.

Grup basın açıklamasının ardından oturma eylemi yaptı.

Daha sonra Galatasaray Meydanı'na gelen ve aralarında gazetecilerin bulunduğu grup ise, “Ölüm Haberi Yapmak İstemiyoruz” yazılı pankart açtı. Grup, açlık grevlerinin durdurulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Öte yandan, eyleme katılanlar bir de kaza atlattı. Tramvayın kullandığı enerji hatlarına ait kablolar kopunca grubun içerisine düştü. Olayda yaralanma yaşanmadı .
Kaynak: İHA