Rabat'ta Resepsiyon Verildi

Cumhuriyetin ilanının 89. yıl dönümü Fas'ta düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner'in resmi ikametgahında düzenlenen resepsiyona, Fas Hükümeti'ni temsilen Ulaştırma Bakanı Aziz Rabbah, Parlamento ve Sivil Toplum Bakanı El-Habib Şubani, Başbakanlık Müsteşarı Muhammed Mutasım, Meclis Başkan Yardımcısı Muhammed Yetim'in yanı sıra iş ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşan Büyükelçi Arıner, Cumhuriyetin ilanıyla inşa edilen modern Türkiye'nin, bu süre zarfında dünyanın 16. büyük ekonomisi haline gelerek bölgesel ve küresel ölçekte önemli bir mevki elde ettiğini vurguladı.

Konuşmasında Türkiye ile Fas arasındaki ilişkilere de değinen Büyükelçi Arıner, iki ülke arasında güçlü bağlar bulunduğunu, imzalanan yeni anlaşmalarla Türk yatırımlarının Fas'ta arttığını, eğitim ve kültür alanında da işbirliğinin gelişmekte olduğunu kaydetti.

Arıner, Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasının çalkantılı bir dönemden geçtiği süreçte Fas yönetiminin izlediği istikrarlı reform politikasına Ankara'nın desteğini yineledi.

AA muhabirine açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Rabbah da özellikle ekonomik alanda Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediğini, bu kapsamda Türk yatırımcıların büyük altyapı projelerine katılmalarını, ziraat ve turizm alanında yatırım yapmalarını teşvik ettiklerini belirtti.

Bakan Rabbah, Fas ile Türkiye arasındaki stratejik işbirliğinin, Türkiye'nin yeni pazarlara, özellikle de Kuzey Afrika pazarına açılmasına imkan vereceğini de kaydetti.

Meclis Başkan Yardımcısı Yetim de Türk halkı ve liderlerinin, Arap Baharı ülkeleri için örnek alınacak başarılarına yönelik takdir ve tebrik mesajı verdiklerini söyledi.

''Türkiye'nin, siyasi ve iktisadi alandaki başarılarına ulaşırken katettiği zorlu yol, Arap dünyasının çok yararlanacağı dersler içeriyor'' diyen Yetim, Türkiye'nin, modernleşmenin kazanımlarından istifade ettiğini ancak asli değerleri ve Arap-İslam dünyası ile ilişkilerini koruduğunu da vurguladı. Yetim, Fas'ın, ikili ilişkileri yeni ufuklara taşımakta çok istekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhabir: Sara Aya Harsa - Mekki Arvas

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA