Kazan’da Halk Kültürü Sempozyumu Düzenlenecek

Kazan Belediyesi, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK) ile ortaklaşa 1. Uluslar arası Ankara-Kazan ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu düzenliyor.

Sempozyumda keçe, hat, tezhip, minyatür, ebru ve tezyinattan örneklerin olduğu Türk-İslam sanatları ve karma resim sergisi de yer alacak. Ankara'nın Kazan ilçesinde 6 -7 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek halk kültürü sempozyumunda Türkiye, Azerbaycan, Uygur Özerk Bölgesi, Kırgızistan, Macaristan, Moldova-Gagavuzya’dan toplam 43 akademisyen ve araştırmacı katılıyor. Halk Kültürü Araştırma Kurumu (HKAK) Başkanı Prof. Dr. İrfan Ü. Nasrattınoğlu, Kazan Belediyesi ile ortaklaşa düzenleyecekleri Ankara-Kazan ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu'nun hem Ankara, hem de Kazan için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Halk kültürü konusunda önemli çalışmaları olan uluslar arası isimler Kazan’a gelecek, Ankara ve Kazan’la ilgili bildiriler sunacaklar. Kazan halkının günlük yaşamda ve düğün-kına gibi özel gün ve gecelerde yaptıkları ritüeller de bu sempozyumda ayrıntılı bir şekilde ele alınacak.” dedi.

Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk de Ankara’nın en hızlı büyüyen ve Başkent'in dış ilçeleri içerisinde gelişmişlikte birinci sırada olan Kazan’ın halk kültürünün incelenmesi ve bilimsel anlamda ortaya konulmasını çok önemsediğini ifade etti.

Ertürk, şunları ifade etti: “Kazan son yıllarda çok büyük bir gelişim ve değişim gösterdi. Bu hızlı gelişime paralel olarak Kazan Türkiye’nin her bölgesinden göç alan bir ilçe haline geldi. Bu kadar çok göç almasına karşın Kazan toplumsal barışın olduğu, adli olayların en az yaşandığı çok huzurlu bir ilçe olmayı nasıl başarıyor. İçten samimi ve hoşgörülü bir yapıya sahip olan Kazan halkı milli ve manevi değerler konusunda da çok hassastır. Göç ederek buraya gelmiş bir aileye Kazanlı komşusunun kendi evindeki koltuklardan ve sandalyelerden vererek onun mağduriyetini giderdiğine, sahip çıktığına ne kadar çok şahit olmuşsak, toplumsal barışı ve huzuru bozmaya yeltenen kötü niyetli insanları da arasında barındırmadığına o kadar çok şahit olmuşuzdur. Bir arada yaşayan farklı kültürdeki insanlar birbirlerinden mutlaka etkileniyorlar. Bu amaçla Kazan ve çevresi halk kültürünün araştırılması, bilimsel ortamlara taşınması, uluslar arası akademisyenlerin bu konuda çalışmalar vermesi Kazan halk kültürünün önümüzdeki kuşaklara aktarılması bakımından büyük önem taşıyor. Bugün unutulmuş ya da unutulmak üzere olan birçok halk kültürü unsur bu sempozyumdaki sunumlarda kayıt altına alınacak. Yine keçe, hat, tezhip, minyatür, ebru ve tezyinat sanatlarının günümüzdeki temsilcileri ile Türk ressamlarının eserleri de sergilenecek.”