Hacılar Hurmalarını Medine'de Bahçelerden Alıyor

Kutsal topraklarda bulunan Türk hacıları Medine-i Münevvere'de ziyaretlerini yaparken, misafirlerine ikram edecekleri hurmaları da şehrin yakınında Türklerin kiraladığı bahçelerden satın alıyorlar.

Her gün Peygamber Efendimizin mescidine gidip namazlarını eda eden Türk hacıları, müsait zamanlarında da şehrin yakınındaki hurma bahçelerine giderek Türkiye'de misafirlerine ikram edecekleri hurmaları satın alıyorlar. Medine-i Münevvere'ye 5 kilometre uzaklıkta Türklerin işlettiği Medine Hurma Bahçesi’ne otobüsleri ile gelen kafileler, burada kendilerine ikram edilen 6-7 çeşit hurmayı hem tadıyorlar hem de pazarlıklarını yaparak alıyorlar. Türklerin işlettiği hurma bahçelerindeki büyük havuzların serinliği ile demleme Türk çayının keyfini de çıkartan hacılar, yüksek miktarda siparişler verdikleri için uygun fiyatlarla hurma alma imkanı buluyorlar.

Medine Hurma Bahçesi’nin sahibi Hayrullah Aşık, bu yıl Suriye'deki savaş ve Suudi Arabistan'ın ek kontenjan vermemesi sebebiyle geçen yıla göre hacı sayısında düşüş olduğuna dikkat çekerek, "Ancak bu yılda ağustos ayında hasadı yapılan hurmaların bol olması sebebiyle fiyatlar çok daha uygun oldu. Kaliteli hurma fiyatları 20 riyal ile 80 riyal arasında değişiyor. Türk hacıları seçilmiş mal satan, Medine'deki köklü Türk bahçelerini tercih ediyorlar. Bunun en önemli sebebi, satın aldıkları malın büyüklüğü ve kalitesinin ürünün tamamında aynı olmasıdır. Biz Medine Hurma Bahçesi olarak hurmaları karışık değil, sınıflandırılmış olarak müşterilerimize arz ediyoruz. Mebrum hurmanın fiyatı 15-25 riyal, Acve'nin fiyatı 40 ile 80 riyal arası, Amber'in fiyatı 50 ile 80 riyal arası büyüklüğüne ve kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Şehre yakın bir noktadaki bahçemizde hem Türk hacıları demleme çay içiyor, havuz başında serinliyorlar. Hem de satın aldıkları hurmaları biz hemen kolileterek Diyanet'in kargo sistemine teslim ediyoruz. Bu yıl hurma fiyatları uygun olduğu için hacılarımız bol bol hurma götürüyorlar. Mevsim olarak da ağustosta hasat yapıldı, eylül ayında ebatlara göre ayıklamalar gerçekleştirildi.

Ekim ayı başından bu tarafa da hacılarımıza kaliteli ürünleri sunarak satış yapıyoruz. Bu sene Suriye'deki savaş sebebiyle kargolar karayolu ile gidemediklerinden, uçak ile gönderme yapılıyor. Bu da geçen yıl kilo başına 4 riyal olan nakliye ücretinin bu sene 7 riyale çıkmasına sebep oldu. Bu 3 riyallik artış ucuzlayan hurma fiyatları ile telafi edildi. Türk hacıları cömert oldukları için ortalama 20 kilo hurma Türkiye’ye gönderiliyor" diye konuştu .
Kaynak: İHA