Eroğlu, Kıbrıs Akademik Diyaloğu Üyeleri İle Görüştü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde masaya anlaşma niyetiyle oturduğunu ve kararlılığını sunduğu önerilerle ortaya koyduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Kıbrıslı Türk ve Rum akademisyenlerin oluşturduğu Kıbrıs Akademik Diyaloğu üyelerini kabul etti. Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, müzakere masasına kendisinden önceki Cumhurbaşkanı gibi anlaşma niyetiyle oturduğuna işaret ederek, bu kararlılığını BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a yolladığı mektupla da ortaya koyduğunu söyledi.

Garantiler hariç diğer başlıkları konuştuklarını kaydeden Eroğlu, Türk tarafının anlaşma niyetini daha da iyi anlatabilmek için Ban’a zirve önerisinde bulunduğunu ve beş zirve gerçekleştirdiklerini belirtti.

Eroğlu, “Genel Sekreter, birinci zirveden itibaren ‘Haziran sonuna kadar anlaşabilirseniz anlaşabilirsiniz’ görüşünü savundu. Rumların AB dönem başkanı olacağı dönem başladıktan sonra anlaşmanın mümkün olmadığını Genel Sekreter net bir şekilde ortaya koymuştur” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türk tarafının Haziran sonuna kadar bir anlaşma olur düşüncesiyle hep önerilerde bulunduğunu ancak Rum tarafının özellikle son zirveye, Ulusal Konsey’in “4 hayırıyla” gelmesinden dolayı istenen sonucun alınamadığını belirtti.

Kıbrıs Akademik Diyaloğu adına konuşan Yücel Vural da, faaliyetleri hakkında bilgi vererek, özellikle Kıbrıs konusuyla ilgili çalışma ve yaklaşımlarını her iki toplum lideri ve siyasileriyle paylaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Kıbrıs müzakerelerinde gelinen noktada hayal kırıklığı içinde olduklarını kaydeden Yücel, “Her ne kadar siz geldikten sonra beklenenin aksine görüşmeleri devam ettirmenizi çok olumlu bir nokta olarak kaydetsek de, her iki tarafın geldiği noktada beklentilerin çok gerisinde kaldığımızı düşünüyoruz” dedi.

Vural, tarafların karşılıklı bazı adımlar atabileceğine işaret ederek, “En basitinden trafik ve köy isim tabelaları her iki tarafın da anlayacağı şekilde yazılabilirdi. Örneğin, Hala Sultan Tekkesi’ni Evkaf devralmadı? Aynı şekilde Apostolos Andreas Manastırı niçin esas sahibi tarafından yönetilmiyor? Bu iki toplum lideri, Kıbrıs’ı yönetmek için bir sistem üzerinde anlaşmaya çalışırken niçin bu küçük adımları atmadılar?” diye konuştu

Kaynak: İHA