Chp'li Kurt Açıklaması

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, ''Başbakan ile devletin sırlarının iç içe girdiğini'' ileri sürdü.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Başbakanlık bütçesi üzerinde konuşan Kurt, çıkarılan KHK'lerin yasaya dönüştürülmediğini belirterek, ''Başbakan Yardımcılığı'' konusunda hukuki açıdan sıkıntı olduğunu savunarak, Başbakanlığın bu çelişkiyi gidermesi gerektiğini belirtti.

''AOÇ arazisi üzerine yapılmak istenen Başbakanlık Sarayı ile ilgili açıklama yapılmalı'' diyen Kurt, örtülü ödenek konusunda bilgi istedi.

Kurt, ''Başbakan Erdoğan döneminde örtülü ödenek harcamasında patlama olduğu söyleniyor. Arap Baharının yaşandığı ülkelere para aktarıldığı söyleniyor. Bize bilgi verilmeli. İstihbarat gerekçe gösterilerek törenleri iptal etmek isteyen idarenin Afyon'daki patlamada sabotaj olup olmadığı yönünde istihbaratı varsa kamuoyuyla paylaşılmalı. Uludere olayı çözülmeye muhtaç. 1 yıldır hala istihbarat tartışılıyorsa bir değerlendirmenin yapılması daha uygun olacak. Başbakan ile devletin sırları iç içe girmiş durumda'' dedi.

-''Cumhurbaşkanı'na da saygısızlık ediyor''-

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner'in, ''Başbakan, ilk Cumhurbaşkanı'ndan son Cumhurbaşkanı'na kadar kimseye söylemediğini bırakmıyor. Maltepe-Kadıköy metro hattının açılışında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e çatıyor'' demesine, AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi. Öner'in ''Cumhuriyet'in kurucularına bu saygısızlık ne'' sözlerine Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, ''Kimsenin Cumhuriyet'in kurucularına saygısızlığı olamaz. Cumhuriyet hepimizin. Bu ülkenin Başbakanı da Cumhuriyet'in bir çocuğudur'' karşılığını verdi.

Konuşmasını sürdüren Öner, ''Başbakan'ın Cumhurbaşkanı'na da saygısızlık ettiğini'' ileri sürerek, ''Başbakan daha önce TÜSİAD'a 'sen karışma' demişti. Cumhurbaşkanı'na da 'sen karışma' raddesine getirdi. Demokrasi tek başlı değil, çok başlı ve çoğulcu yönetimdir. Cüneyt Çakır'ın düdüğünü de Başbakan ötürsün. Abdullah Avcı'ya söyleyin tüm penaltıları Başbakan atsın'' diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de Başbakanlığın israf içinde olduğunu savunarak, ''Başbakan ve ekibinin milletin parasını çarçur ettiğini'' söyledi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise AK Parti'li milletvekillerine, ''Başbakan'ı seviyorsanız eleştirmekten çekinmeyin. Zaman zaman uyarılara ihtiyacı oluyor Başbakan'ın. Kendinden başka kimsenin konuşmasına tahammülü yok. Dünyanın hangi ülkesinde bizim ki kadar kalabalık korumayla dolaşan Başbakan var- Meclis'te, cenaze törenlerinde bile koruma terörü esiyor. Bir Başbakan biraz sevimli, şefkatli, gerginlikten uzak politika izlemeli. Bu kadar şatafat, debdebe gerçekten fazla. Bütün ödenekler emrinde'' değerlendirmesinde bulundu.

-AK Parti'li Üstün'ün sözleri tartışma yarattı-

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Komisyon'da görüşmeler sırasında eleştirinin dozunun kaçtığını, zaman zaman hakarete varan konuşmalar yapıldığını belirterek, ''CHP milleti beğenmeyebilir. Sabahtan beri tutuklu milletvekilleri konuşuldu. Ben de sizler kadar üzülüyorum, suç işlememişlerse burada olmalarını isterim. Ama bu CHP ile AK Parti arasında bir konu değil, yargı ile o milletvekilleri arasında bir konudur. Yargı neye karar verirse odur'' dedi.

Üstün'ün, ''Yüzde 50 oy alan bir partinin lideri ülkeyi yönetmeyecek de kim yönetecek- CHP'ye 23 Nisan'da temsili olarak yönetme imkanı verilebilir mi-'' sözlerine, CHP'li milletvekilleri tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, ''Terbiyesizlik yaptığın. Ne demek- Öyle bir şey olmaz. Burası çocuk tiyatrosu mu-'' diye bağırdı.

Komisyon Başkanı Elvan, milletvekillerini uyararak tartışmayı önledi.

CHP İzmir Milletvekili Aşkın Türeli, Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin kar transferlerinin arttığını ifade ederek, ekonomiyle ilgili sunulan olumlu tablonun gerçeği yansıtmadığını savundu. İktidarın yönetim anlayışının otoriter rejime doğru kaydığını iddia eden Türeli, ''Farklı düşünene hayat hakkı tanınmıyor. Bürokrasiden gelen biri olarak söylüyorum: AKP kendinden olmayana bürokraside hayat hakkı tanımadı'' ifadesini kullandı.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA