'Anadilde Savunma Hakkı Çözüme Katkı Sağlar'

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, anadilde savunma hakkının yasalaşmasının sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını söyledi.

Diyarbakır’daki STK temsilcileri AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı’nda cezaevlerindeki ölüm oruçlarını
değerlendirmek üzere bir araya geldi. AK Parti İl Başkanı Halit Advan, şehirdeki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile konuyu görüşmek üzere il binasında bir araya geldi. Toplantıya Diyarbakır Barosu, Mazlumder Diyarbakır Şubesi ve İnsan Hakları Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, açlık grevleri ile ilgili görüşmeler gerçekleştirildi.

Yaklaşık bir saat süren toplantı çıkışında açıklamalarda bulunan Halit Advan, "Bildiğiniz gibi anadilde savunma hakkı ile ilgili olarak AK Parti Genel Merkezi’nin 30 Eylül 2012’de deklare ettiği beyanın acilen yaşama geçmesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’inde bunun kanunlaşması adına Diyarbakır teşkilatı olarak bize bir görev düştüğüne dair bir bilgi paylaşımı oldu. Bunu genel merkezle paylaşacağız. Anadilde eğitim ve diğer konularla ilgili olarak istişarelerimiz oldu. Bütün paylaşımlarımız yukarıya iletme konusunda hiçbir sıkıntı duymayacağız. Adalet Bakanımız bayram öncesinde açlık grevinde bulunan tutukluları ziyaret ettiler. Orada AK Parti Genel Merkezi'nin kongresinde deklare edilen anadilde savunma ile ilgi kanunun yasallaşması bir norm haline gelmesi konusunda beyanları oldu. Bu TBMM’ye gelir ve yasal bir metin haline gelirse çözüme giden yol çok daha sağlıklı şekilde gelişecektir. AK Parti Genel Merkezi'nin 2023 vizyonunda deklare ettiği görüşler, hayat geçerse, sorunun çözümü biraz daha hızlanacaktır. Biz bu konularla ilgili elimizden geldiği ölçüde insan hakları örgütleri başkanlarını bilgilendiriyoruz. Onlardan da güncel olaylarla ilgili bilgi almaya çalıştık. Bu bilgileri Adalet Bakanı'na ileteceğiz." dedi.

Mahkûmların açlık grevinde 50. güne gelindiğini ve açlık grevinde ölüm sırasına yaklaşılmış durumda olunduğunu kaydeden Advan, bu çerçevede STK temsilcileri ile konuyu istişare ettiklerini kaydetti.

Toplantıda, her temsilcinin insanların yaşam hakkına olan duyarlı olunması ve taleplerinin dikkatle izlenmesi gerektiğine dair görüşler ortaya koyduğunu belirten Advan, sorunun öneminin tespit edildiğini, konu ile ilgili olarak AK Parti Genel Merkezi’ne bilgilendirme raporu verileceğini ifade etti.

Advan, “Adalet Bakanı'na bu konularla ilgili izlenimlerimi, görüşlerimi, edindiğim bilgileri ileteceğim.” diye konuştu.

Anadilde savunma hakkının acilen yaşama geçmesi gerektiğini kaydeden Advan, savunma hakkının yasallaşma dahilinde çözüme giden yolun daha sağlıklı işleyeceğini ifade etti.

AKTAR: AÇLIK GREVİNDE ÖLÜM SINIRINA GELİNDİ
Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar ise AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan ile açlık grevlerine ilişkin görüşlerini paylaştıklarını kaydetti.

Açlık grevlerinde ölüm sınırına gelindiğini belirten Aktar, “Hepimiz her an bir ölüm haberi alma endişesini taşıyoruz. Açlık grevinde ölmek kadar trajik bir sonuç olamaz. Ayrıca bu ölümler sonrasında da yaratabileceği toplumsal ve siyasal etkiler değerlendirildiğinde hepimiz zamanla yarışıyoruz. Bunu bir an önce çözmek zorundayız. Bu mesele, somut adımlar atılıp çözülmek zorunda. Somut adımlar noktasında katkılarını istedik.” şeklinde konuştu.

Ölüm oruçları ile ilgili olarak zamanın sıkıntılı olduğunu kaydeden Aktar, “Bazı cezaevlerinde sıvı alamayacak durumda olanlar var. Yutkunup sıvı alamayacak olanlar var. Bugün bile tedaviye alınsalar, belki yaşam riskleri ortadan kalkmayacak. Artık herkesin bu işin bir siyasi polemik bir karşılıklı rekabet husumet yapılmaksızın insan yaşamını öne çıkararak açlık grevinde bulunanların taleplerinin karşılanabileceği düşünülerek, bir an önce somut adım atılmasını bu açıdan STK’lar, insan hakları konusunda çalışan örgütler olarak üstümüze düşeni yapmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi.