Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta'dan Açıklama

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, Somuncu Baba'nın felsefesine bütün insanlığın ihtiyacı olduğunu belirtti.

Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, yaptığı açıklamada, belediye tarafından projelendirilen ve yaptırılan, Somuncu Baba'nın adını taşıyan külliyenin, Aksaray'da çok önemli bir inanç merkezi haline geleceğini söyledi.

Horasan'da, Bursa'da, Kayseri'de, Azerbaycan'da, Şam'da, ilim tahsil etmek için değişik yerlerde bulunan ve Şeyh Hamid-i Veli Aksaray-i adı ile bilinen Anadolu'nun gönül mimarlarından Somuncu Baba'nın dönüp dolaşıp döndüğü yerin tekrar Aksaray olduğunu belirten Palta, ''Somuncu Baba aynı zamanda Hacı Bayram-ı Veli'nin de hocasıdır. Bu anlamda çok değerli bir şahsiyettir. Somuncu babanın Hacı Bayram-ı Veli'nin hocası olması, Hacı Bayram-ı Veli'nin de Akşemsettin'in hocası olması, Akşemsettin'in de tabii ki Fatih Sultan Mehmet'in hocası olması bir döngü'' diye konuştu.

Somuncu Baba gibi gönül insanlarının mesajlarını sadece Türkiye'ye değil tüm dünyaya duyurmayı hedeflediklerini ifade eden Palta, şunları kaydetti:

''Mevlana'nın felsefesine bugün bütün insanlığın ihtiyacı varsa aynı şekilde Somuncu Baba'nın felsefesine de bütün insanlığın ihtiyacı var. Barışa, sevgiye ve hoşgörüye ihtiyaç var. Yoksa savaşın olduğu yerde huzur olmuyor. Nasıl Mevlana'nın etrafında kültür merkezi varsa veya Hacı Bayram-ı Veli hazretlerinin bulunduğu yerdeki bir meydan gibi burası da bir kültür merkezi olarak her türlü sosyal aktivitelerin olduğu ilim ve sanatın olduğu bir kültür merkezi olarak burayı hayata geçireceğiz. Aksaray'a gelen herkes buraya mutlaka geliyor. Şehir dışından inşallah bundan sonra yurt dışından da gelecek. İnanç turizmi açısından, burası eskisinden çok daha iyi olacak. Çünkü eskiden burada bu imkanları bulmanız çok zordu. Şimdiyse buraya gelen insanlar ziyaretini, ibadetini, alışverişini gönül rahatlığıyla yapabilecek. Yani bütün sosyal ihtiyaçlarını karşılayıp, ondan sonra buradan huzurlu bir şekilde ayrılacak.''

Muhabir: Adem Koçak / Basir Gülüm

Yayıncı: Murat Aslan
Kaynak: AA