Öldü, öldü, öldü dirildi...

Duran Şahin'in öyküsü film olur...

Öldü, öldü, öldü dirildi...
Eşini, darbeli yıllarda inzibat kurşunu aldı. 2000'lerin başında kızının intiharıyla sarsıldı. 6 yıl önce oğlu şehit düştü. Derken böbrek yetmezliği ve Hepatit C... Makus talihi yenen aşk oldu. Mucize gerçekleşti. 5 aylık eşinin böbreği uyumlu çıktı. '2 yıl evlilik' engelini de 'etik kurul'la aşınca yaşama tutundu. Şimdi bir hayali var: Yeniden çocuk sahibi olmak...

Mali Müşavir Duran Şahin'in (60) yaşam öyküsü Türkiye tarihinin talihsiz bir izdüşümü gibi. Sancılı yıllar ve çok acı dolu. 1981'den 2006'ya 25 yıl içinde toprağa 3 canını verdi. Eşini serseri kurşun, kızını intihar, oğlunu F-16 kazasıyla kaybeden Şahin'e hep yas düştü. 'Allah sabrını veriyor' diyen Şahin'e kader son 5 ayda son oyununu oynadı. Ama bu kez aşkla gelen can ve dahası umut oldu. AKŞAM gazetesinden Bülent Şanlıkan, Şahin'e, etik kurul kararıyla gelen 'yaşam nakli'nin izini sürdü...

İNZİBAT KURŞUNU ÖLDÜRDÜ
Duran Şahin, hayatının ilk büyük acısını 25 Mayıs 1981'de yaşadı. 12 Eylül gölgesinin sürdüğü günlerdi. O gün Bakırköy Tren Garı'nda inzibatlar, bir asker kaçağını kovalıyordu. Açılan ateş Şahin'in ilk eşi Leman Şahin'e geldi. Kucağında 3 aylık kızı Neslihan da vardı. Neslihan olaydan yara almadı. Leman Şahin kurtarılamadı.

KÖPRÜDE BİR GENÇ KIZ
Sene 2002. Duran Şahin, o gün ikinci büyük acıyı yaşadı. Marmara Üniversitesi Maliye Bölümü öğrencisi kızı Neslihan (20), köprüden atlayarak intihar etti. Parlak bir öğrenciydi. Baba Duran Şahin o günleri şöyle anlatıyor: 'Kızım bunalım içindeydi. Durumu fark ettiğimizde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürdük. Ancak olmadı. Dışarıdan bakıldığında neşe dolu bir insandı. O da oğlum gibi üstün zekalıydı. Aldığı bazı notlarda 'Yaşam kuru bir ağaç gibi' şeyler vardı. Maalesef onu da kaybettim. 2002'de Boğaz Köprüsü'nden atladı.'

F-16'YLA ŞEHİT DÜŞTÜ
Şahin, 4 yıl sonra oğlunu da yitirdi. O gün Türkiye için çok acı bir gün olmuştu. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden havalanan F-16, Bitlis'te düştü. Pilot Üsteğmen Bahadır Şahin (27) şehit oldu. Şahin, Hava Kuvvetleri'nin en parlak pilotları arasındaydı. Kuleli'ye giriş mülakatında, annesinin askerin kaza kurşunuyla öldüğü hatırlatılmış. Duran Şahin, 'Komutanları 'askerden nefret etmiyor musun' diye sordu. Oğlum 'Annem kaderinin kurbanı oldu. Neden nefret edeyim' cevabını verdi' diyor.

MÜCADELE KARARI ALDIM
Şahin, 2001'de de GATA'dan kötü haberi aldı. Böbrek yetmezliği teşhis kondu, 'Böbreğin 10 yıl dayanır. Sonrası büyük sıkıntı' dendi. 2010'da durumu iyice kötüleşti. Şahin, 'Diyalize giriyordum. Önceleri hastalığımı kabullenemedim. Daha sonra mücadele etme kararı aldım' diyor.

HEPATİT-C'Yİ DE YENDİ
Bunca acıdan sonra Şahin geçen mayıs ayında 46 yaşındaki Aynur Şahin ile evlendi. Evliliklerinin ilk aylarında böbrek rahatsızlığı doruğa ulaştı. Mersin'den Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne giderek organ nakli için müracaat etti: 'Hepatit-C hastası olduğum için nakle uygun olmadığım söylendi. Sonraki süreçte tedaviyle bu hastalığı da yendim. Eşim bana böbreğini bana vermek istediğini söyledi. Bir dizi tetkikler yapıldı. Mucize eseri eşimin böbreği bana uyumlu çıktı. Bunun üzerine yeni bir sürece girdik.'

'2 YIL' ENGELİNİ KURUL KALDIRDI
Şahin çiftinin karşısına bu kez kanuni olarak 'eşlerin birbirlerine organ verebilmeleri için en az iki yıl evli kalma şartı' çıktı. Çift, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne müracaat etti. Etik Kurul kararıyla nakle onay çıktı. Göztepe Medikal Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan başarılı operasyonla Aynur Şahin'den alınan böbrek Dursun Şahin'e nakledildi. Aynur Şahin, 'Ben sevgiyi eşimde buldum. İçimde hep bir umut vardı. Eşimi nakil konusunda ben ikna ettim, onu cesaretlendirdim. Her şey istediğimiz gibi gitti şu ana kadar. Gelecekte mutlu bir şekilde hayatı yaşamayı istiyoruz' diye konuştu.

HİÇ ÇEKİNMEDEN VERDİ
Organ Nakli Merkezi'nden Doç. Dr. Serdar Kaçar ise '70 bin diyaliz hastası var. Geçen yıl 2 bin 884 kişiye böbrek nakli yapıldı. Milyon kişi başına bağış İspanya'da 45 iken Türkiye'de yalnızca 4.5. Bu nedenle herkesin organ bağışlaması gerekir. Duran Şahin ve eşi Aynur Şahin organ bağışı konusunda güzel bir örnek. Aynur Hanım henüz beş aylık evli olmasına rağmen hiçbir çekincesi olmadan böbreğini bağışladı. Hastalarımıza, hayata geç kalmadan tıpkı Duran Bey gibi nakil olmalarını öneriyoruz' dedi.

ÇOCUK MU? NEDEN OLMASIN
DURAN Şahin'in yüzü gülüyor. En büyük özlemi çocuk. Eşi Aynur Hanım da sıcak bakıyor, 'Sağlıklı olacaksa neden olmasın?'

HERKES SORUYOR, 'NASIL DAYANDIN'?
HAYAT hikayesini duyanların şaşkına döndüğünü söyleyen Duran Şahin, 'Herkes bana bunu soruyor; 'Nasıl dayandın bunca acıya' diye. İnanın ben de bilmiyorum. Allah sabrını veriyor. Şimdi eşimle geleceğe daha umutla bakmak istiyoruz' dedi.

24 MAYIS 1981
İNZİBATIN ateşlediği serseri kurşun Şahin'in ilk eşi Leman Şahin'in (25) yaşamına mal oldu. Olay anında annesinin kucağında olan 3 aylık Neslihan yara almadan kurtuldu.

2 MART 2002
Şahin'in kızı Neslihan Şahin (20)0, taksiyle FSM köprüsüne gitti. Aracı durdurdu, bir anda denize atladı. Gazetelere baba Duran Şahin'in 'Ne olur taksilerin köprüde durmasına izin vermeyin' sözleri yansıdı. Şahin, kızını eşinin yanında toprağa verdi.

17 EKIM 2006
Duran Şahin'in oğlu Pilot Üsteğmen Bahadır Şahin (27), F-16'nın Bitlis'te düşmesi sonucu şehit oldu. Baba Şahin, o törende oğlunun fotoğraflarına sarılıp gözyaşları dökmüştü. Ancak iki askerin kollarında ayakta durabilmişti. Törende 6 aylık torunu Yağmur da babasını uğurlamıştı.