IMF: Beklentilerimiz OVP İle Uyumlu

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye için 2012'de yüzde 3 büyüme öngörüyor.

IMF: Beklentilerimiz OVP İle Uyumlu
Fon, ülkenin gelecek sene de yüzde 3,5 büyüyeceğini tahmin ediyor. Beklentilerinin Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu olduğunu belirten IMF Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye'nin cari açıkta da önemli merhaleler aldığına işaret etti. IMF temsilcileri, İstanbul'da 'Yüksek Borç ve Yavaş Büyüme ile Başa Çıkmak' adlı güncellenmiş Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun sunumunu yaptı. Moderatörlüğünü IMF Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis'in üstlendiği sunum toplantısına Kıdemli Ekonomist Jaime Custodio Guajardo da katıldı.

Toplantıda, küresel iyileşmenin devam ettiğini anlatan Jaime Custodio Guajardo, "Dünyada büyüme şu an 2012 için yüzde 3,3, 2013 için yüzde 3,6 olarak tahmin edilmektedir. 2013 için gelişmiş ekonomilerde de büyüme yüzde 1,5 olarak tahmin edilmektedir. Bu oran istihdam oranlarını belli seviyelere getirmede yeterli olmamaktadır." dedi.

Büyük ülkelerin ekonomide alacağı aşamaların dünyaya olumlu sirayet edeceğini vurgulayan Guajardo, "Yakın vadede evvela yapılması gereken aşağı yönlü riskleri önlemek için adımlar atmak ve kamu borçlarını orta vadede indirmek için somut planlar yürürlüğe koymaktır. Euro Bölgesi'nde görülen güçlükler dünya için en belirgin tehdit teşkil ediyor. Buna mukabil güçlü büyüme elde eden ekonomilerde kuvvetli bir mali duruşun devamlılığı temin edilerek ve enflasyon ile kredi büyümesi makul oranlarda tutulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, "Avrupa'da tırmanacak bunalım en fazla hangi ülkeleri etkiler?" sorusuna Guajardo, "Bunlar tabii Euro Bölgesi ile en bağlantılı ülkeler olacak. Avrupa'da büyümekte olan ekonomiler fazla toparlanamadı. Niye çünkü kıtanın büyük ülkeleri ile yakın temasları var. İşte bunlar en önemli riski oluşturuyor. Dünya ekonomisi için en büyük risk ise Euro Bölgesi'nde kararların gecikmesi ve ABD siyaseti. Burada menfi olaylar vukubulduğu takdirde öngörülerimizi aşağı çekeceğiz." karşılığını verdi.

Fonun kıdemli ekonomisti Guajardo, "Avrupa Merkez Bankası İspanya'da tahvillere kesinti uygulayacak mı?" sorusunu ise "Bu tabii Avrupalı yetkillerin ilgilendiği bir konu. Şu an İspanyollar yapısal reformları hayata geçirme gayretinde. Ama şu muhakkak Avrupa Merkez Bankası İspanya'ya bu programlar konuunda pek çok yardımı uygulayacağını beyan etti." şeklinde cevapladı.

"Türkiye'nin büyüme rakamlarının yukarı yönlü revize edilmesinide rol oynayan etmenlerin sorulmasının ardından söz alan IMF Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilcisi Mark Lewis de "Türkiye'nin milli geliri ya da büyüme oranları 2,3 seviyelerinden 3'e çekildi. Bu, milli gelir volatilitesine bakıldığında ufak bir revizyondur. Ama 2,3 seviyelerini revize etmemizin önemli bir nedeni var; o da ikinci çeyrekte Sonuçların beklentilerden güçlü çıkması, üçüncü ve dördüncü çeyrekte de yukarı yönlü eğilimin devam edeceği kanaati." diye konuştu.

2013 beklentileri bağlamında Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde büyüme 2 katına çıkacağının, Türkiye'nin 3,5 seviyelerinde kalacağının aktarılması üzerine ise Lewis, şöyle devam etti: "Türkiye için 2013 ile ilgili tahminlerimiz, bu sene beklediğimiz yumuşak inişle bağlantılı. Bir büyüme olacak, bu 2013'te yüzde 3,5, 2014'te yüzde 4 olacak. Son tahlilde Türkiye ekonomide iyi bir trend yakalayacak, güçlü büyüdüğü günlere dönecektir. Öte yandan Türkiye'de OVP ilan edildi. Bizim, bunu fazla tahlil imkanımız olmadı. Ancak rakamlar beklentilerimizle ve daha evvel IMF tarafından yapılan beklentilerle paralel. OVP gayet olumlu. Ayrıca 2012 itibari ile cari açıkta ilerleme görüyoruz, buna dair olumlu kanaatlerimiz var. "