''DHKP-C Terör Örgütü'' Davası

''DHKP-C terör örgütü üyesi oldukları ve propagandasını yaptıkları'' iddiasıyla 16 şüpheli hakkında açılan dava, görülmeye başlandı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu 7 sanığın yanı sıra 6 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Halil Top ifadesinde, Pir Sultan Abdal Derneği Çorum İl Temsilcisi olduğunu, sosyalist ve devrimci bir düşünceye sahip olduğunu belirterek, ''Evimde yapılan aramalarda ele geçirilen bazı dergi ve kitaplar örgütsel doküman olarak iddianamede yer aldı. Bu kitaplar ve dergiler hakkında toplatma kararı verilmiş biz bunu nereden bilelim-'' diye konuştu.

Dernek bünyesinde hiçbir örgütsel toplantının yapılmadığını savunan Top, ''Ben hayatım boyunca Eğitim Sen ve Pir Sultan Abdal Derneği'nden başka bir örgüte üye olmadım. İddianamede adı geçen eylemlere katıldım ancak bu eylemler yasaldır. İddianamede, 'Tam bağımsız Türkiye eylemi'ne katılmak, Grup Yorum konserine gitmek, afiş dağıtmak, füze kalkanına karşı eylem yapmak suç olarak gösteriliyor. Suçlamaları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum'' dedi.

Tutuklu sanık Umut Şener de 7 aydır tutuklu olduğunu belirterek, iddianamede üzerine atılı suçların yasal bir derneğe gitmek, çeşitli eylem ve basın açıklamalarına katılmaktan ibaret olduğunu savundu.

Suçlamaları kabul etmediğini ve eylemlere demokratik haklarını kullanmak amacıyla katıldığını anlatan Şener, tutuklanma nedeninin düşünceleri olduğunu iddia etti.

Diğer tutuklu sanıklarda iddianamede alan suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraatlerini istedi.

Cumhuriyet Savcısı Atilla Ceylan tutuklu sanıklar Umut Şener, Halil Top ve Gözde Erdal'ın tutukluluk hallerinin devamına, diğer tutuklu sanıkların ise tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatları müvekkillerinin beyanına katıldıklarını ve iddianamede atılı suçların unsurlarının oluşmadığını belirterek, müvekkillerinin beraatini talep etti.

Verilen aranın ardından kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, tutuklu sanıklar Gözde Erdal, Dursun Turna, Hüseyin Teke, Ender Özçiftçi, Halil Top ve İbrahim Devrim Top'un tahliyesine, sanık Umut Şener'in ise tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

-İddianame-

İddianamede, örgütün sorumlusu oldukları iddia edilen Umut Şener ile Gözde Erdal'ın, ''terör örgütü DHKP-C'ye üye olma'' iddiasıyla 15 yıla, ''terör örgütünün propagandasını 4 kere yapma'' iddiasıyla da 20 yıla kadar olmak üzere toplam 35 yıla, örgüt üyeliğinin yanı sıra propaganda suçunu 13 kez işleyen Halil Top'un ise 80 yıla kadar hapsi isteniyordu.

İddianamede Dursun Turna, Ender Özçitçi, İbrahim Devrim Top ve İbrahim Eral'ın ''terör örgütü üyesi olmak ve propagandasını yapmak'', Hüseyin ve Gözde Teke'nin ''terör örgütü üyesi olmak'', Abdulkadir Yıldız, Hüseyin Gezer, Can Yücel ve Coşkun Şenol'un ''terör örgütü adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak'', Gözde Demirel, Murat Can Öztürk ve Selim Kabasakal'ın ise ''örgüt propagandası yapmak'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyordu.

Kaynak: AA