Cuma Hutbesi

Malatya’da, Cuma hutbesinde, “Haksız kazanç yollarından karaborsa ve rüşvet” konulu hutbe okunacağı belirtildi.

12 Ekim Cuma hutbesinde Malatya’nın Kale ilçesi Mahmut Dursun Mahallesi Camii İmam Hatibi Mehmet Karataş’ın hazırladığı, “Haksız kazanç yollarından karaborsa ve rüşvet” konulu hutbe okunacağı ve haksız kazanç ile rüşvetin dinimizin bu konuda verdiği hükümlerinin dile getirileceği bildirildi.

Hutbede, “Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim de daima iyiyi, güzeli ve hayrı tavsiye ettiği, dünya ve ahiret saadeti için gerekli olan yolları, vasıtaları ortaya koyduğuna şahit oluruz. Bir ferdin, bir ailenin, bir toplumun hayatını devam ettirebilmesi ve ilahi rızaya kavuşması için Kur’an-ı Kerim’in prensiplerine uyması gerekir. İslam dini insanların dünya ve ahiret mutluluklarına zarar verecek her türlü söz, fiil ve davranışları haram kılmıştır. Karaborsacılık, haksızlık, hırsızlık, zimmete geçirmek gibi gayrimeşru yolları yasakladığı gibi toplum için Son derece yıkıcı ve zararlı olan, rüşvet alıp vermeyi de yasaklamıştır” deniliyor.

Karaborsacılık veya ihtikarın; halkın ihtiyaç duyduğu malları toplayıp fiyatları yükselsin diye satmayıp saklamak demek olduğu belirtilen hutbede şu ifadeler yer alıyor: "İhtikar, malı stok ederek talebi artırmak suretiyle malın pahalanmasına sebep olmak ve fiyatlar yükselince malı satarak aşırı ve haksız kazanç elde etmektir. İslam dininde ihtikar tahrimen mekruh olup bunu yapan kimse Allah katında sorumludur. Resulullah (s.a.s) 'Kim karaborsacılık yaparsa, o asidir, günahkardır' buyurmuşlardır. Karaborsacılık, haksız bir kazanç yolu olmakla beraber kişinin kendi menfaati için başkalarını sıkıntıya düşürmesi ve yaşadığı topluma haksızlık etmesidir. Efendimiz (s.a.s) bir hadis-i şeriflerinde 'Uzak yerden mal getirip piyasaya süren rızıklanmış, karaborsacı ise lanetlenmiştir' buyurmaktadır." Rüşvet ve karaborsacılığın, toplumu temelinden sarsan ve onun içten içe yıkılmasına neden olan en tehlikeli sosyal hastalıklardan olduğu belirtilen hutbede şöyle deniyor: "Rüşvetin ve karaborsacılığın olduğu toplumlarda, hak ve adaletten söz edilemez. Başka bir boyuttan, rüşvetin ve karaborsacılığın toplumlarda yaygınlaşmasıyla toplumda haksız kazanç yolları açılmış olur. Bu ise toplum için felakettir. Tarihe bakıldığında, pek çok milletin yok olmasının sebepleri arasında rüşvetin ve karaborsacılığın olduğu görülür. Bu davranışların girdiği toplumda adaletsizlik yayılır. Emanetler ehline verilmez, bazı görevler layık olmayanların eline geçer. İnsanların birbirlerine güvenleri kalmaz. Hak, haklıya değil, parası ve gücü olana verilir. Dolayısıyla güçsüzlere ve yoksullara zulüm yapılmış olur." "İnsanın alın teriyle kazandığının daha bereketli ve daha değerli olduğu" belirtilen hutbede, "Rabbimiz hepimizi helalinden kazanan ve helalinden yiyen kullarından eylesin” ifadesi kullanılıyor .
Kaynak: İHA