Bitlis’te 10 Bin Ağaç Toprakla Buluştu

Bitlis Eren Üniversitesi ile Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı'nca (BETAV) 'Her Öğrenciye Bir Fidan Projesi' çerçevesinde fidan dikim şenliği düzenlendi.

Bitlis’te 10 Bin Ağaç Toprakla Buluştu
Bitlis Eren Üniversitesi 2012 - 2013 Akademik yılı açılışı kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlikle, Öğrenciler, Akademisyenler ve Bitlis Eren Üniversitesi Bilinçli Gençler Kulübü öğrencileri tarafından ‘Bitlisli Bilinçli Gençler 10.000 Ağaç Dikiyor’ sloganıyla kampüs bahçesinde 10 bin ağaç dikildi.

Ağaç dikim şenliğine katılarak öğrencilerle birlikte ağaç diken Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Artık Bitlis’te de dikili bir ağacı olduğunu söyledi.

Ağaç dikmenin önemine vurgu yapan Vali Yurdakul, “Benimde artık Bitlis’te dikili bir ağacım olmuş oldu. Ağaç dikmek son derece önemlidir. Bu gün de burada öğrencilerimizle birlikte ağaçlarımızı ektik. İnşallah zamanla bu ektiğimiz ağaçlar büyüyecek ve bizlerde bundan fayda göreceğiz.” Dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Mahmut Doğru ise, Son üç yıldır ağaç dikim etkilini düzenlediklerini ve bu yılda yapılan etkinliğin güzel geçtiğini söyledi.

Amaçlarının Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı ile birlikte Üniversiteye gelen her öğrencinin Bitlis’te dikili bir ağacı olmasını sağlamak olduğunu kaydeden Rektör Doğru şöyle konuştu: “Kentte bulunan kültürel mirasın korunmasıyla ilgili BETAV ile çok önemli işleri başlattık. Bu eserleri ülkeye ve dünyaya kazandırmak istiyoruz. Geçen 30 bin ağaç dikmiştik ama maalesef bu ağaçların büyük bölümü başıboş hayvanlar tarafından tahrip edildi. Bu yılda 10 bin ağaç diktik. Bununla BETAV Ormanı oluşturacağız. BETAV Ormanı oluşturmamızın nedeni de şudur. Buraya kayıt yaptıran öğrencilerimizin Bitlis’te dikili bir ağacı olmasını sağlamaktır. İleride burada dikmiş olduğu bu ağacın kendisi için bir anı olarak kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle üniversitemize yeni kayıt yaptıran her öğrencimiz bu şenlikte kendi ağacını dikiyor ve mezun olana kadar da bu ağacına sahip çıkıyor. Şenliğimizi geçen yıla oranla daha kapsalı ve sayıca çok öğrenci ve akademisyenle gerçekleştiriyoruz. Çünkü bu sene 3 bin’e yakın öğrencimiz kayıt yaptırdı.” BETAV Yönetim Kurulu Üyesi Nurdoğan Oto ise, Ağaç dikme programını üniversite ile birlikte gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Aslında bu ağaç dikme projesi yalnız üniversite ile değil Bitlis'te ve Bitlis ile iç içe girme, kucaklaşma programının bir parçasıdır. Biz BETAV olarak öteden beri hep bunu kollayıp gözledik. Sadece burs vermekle kalmayıp, diğer alanlarda da Bitlis'e ve Bitlisliye hizmet vermek için çabalıyoruz” dedi.

BETAV Bitlis Şube Başkanı Muzaffer Ahlat da, Ağaç dikmenin önemli olduğunu ancak asıl önemli olanın dikilen ağaçların korunmasının olduğunu belirtti.

Kendilerinin ellerinden gelen imkanlarla ağaç diktiklerini ifade eden Ahlat şöyle konuştu: “Ağaçlarımızı diktik. Bunun herkes tarafından korunmasını çok önemli. Çünkü ağaçları dikmekle iş bitmiyor, korumakta çok önemlidir. İnşallah üniversitede öğrencilerin çoğalmasına paralel olarak bu ormandaki ağaç sayıda her geçen gün çoğalacaktır. Bu sayede hayal ettiğimiz ormanımız oluşmuş olacaktır.” Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın da, “Üniversitemizin akademik açılış yılı kapsamında bizde kendi ağacımızı diktik. Bölgemizin dikilen bu ağaçlara ihtiyacı var. İnşallah ekilen bu ağaçlara da sahip çıkarak ilimizin yeni bir ormana kavuşmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Bitlis Müftüsü İmran Kılıç ise, “Kuran’ı Kerim Cenneti ağaçlı ve yeşilliklerle dolu bir alan olarak tasvip ediyor. Yeşillikli ve ağaçlandırılmış bir vatan cennetten bir köşedir. Ağaçları yok edilmiş bir vatan, vatan olmakla beraber kırsaldır. Peygamber efendimiz de, 'Kıyamet gününde bile elinizdeki fidanı yere bırakmayın dikin' buyurmuştur. Bu yüzden bizim ağaçlarımızı korumamız gerekir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından öğrenciler, akademisyenler ve kurum amirleri tarafından 10 bin çam dikildi .
Kaynak: İHA