Belediye Başkanı Çakır'ın Açıklaması

Malatya Kent Konseyi Genel Kurulu yapıldı.

İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır başkanlığında yapılan toplantıda, kentte yapımı süren Devlet Hastanesi ve Kuzey Çevre Yolu'nun durumu görüşüldü.

Çakır, TOKİ tarafından yapımı süren 600 yataklı yeni Devlet Hastanesi'yle ilgili belirtilen her fikre saygı duyduklarını ifade ederek, ''Sağlık Bakanlığı'na ait hastanelerin alanlarının TOKİ'ye devredilerek yeni hastane yapılması kararlaştırıldı. Malatya'da da yapılan fizibilite çalışmalarıyla böyle bir proje yapıldı. Elbette hastanenin yapıldığı yer farklı bir yer olabilirdi. Ancak konuşmacıların ortak temas ettiği nokta merkezin dışında hastane olmaz. Devlet Hastanesi'nin yerinde kalmasının ana fikirlerinden bir tanesi de vatandaşın acil durumlarda hastaneye hızlı biçimde ulaşması. Çıkan ana fikre baktığımızda, mevcut devlet hastanesinin kaldırılmasının o bölgede bir ihtiyaç doğuracağıdır'' diye konuştu.

Toplantının ikinci gündem maddesi olan Kuzey Çevre Yolu'na da değinen Çakır, mevcut çevre yolunun şehir içinden geçmesinin trafiği kötü yönde etkilediğini kaydetti.

Malatya'da çevre yolundan geçen araç sayısı ortalamasının 25 bin olduğuna işaret eden Çakır, bunun 6 bininin direkt geçen araçlar olduğunu söyledi.

Çakır, ''Bu 6 bin aracı buraya kaydırdığınızda bile bu şehir içi trafiği rahatlatacaktır'' dedi.

İl Sağlık Müdürü Nail Umay'ın kentteki hastanelerle ilgili bilgi vermesinin ardından konuşan AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Malatya'yı planlarken sadece kent merkezi olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade etti.

Kentle ilgili planlamalar yapılırken çok daha ileriye bakılarak planlamaların yapılması gerektiğini vurgulayan Tüfenkçi, şöyle dedi:

''Bizlerin Melekbaba, Çarmuzu taraflarına da bakarak tek merkezden kurtulmamız lazım. Örneğin, Sağlık Meslek Lisesi'ni de farklı bir alana yapıp şehri dağıtmamız lazım. Mesela oturup diyoruz ki, 'bu trafik sorunu nasıl çözülecek-' Ama siz her şeyi tek hat üzerine yönlendirirseniz, bu sorun çözülmez. Hiçbir kamu kurumunu Malatya'nın merkezinin dışına çıkarmayı düşünmezseniz, sorun çözülmez. Malatya büyük şehir olacak diyorsanız bütün il sınırlarını düşünmeniz lazım. Bugün Arapgir'e, Pütürge'ye, Doğanşehir'e Akçadağ'a modern hastane yapılıyor. Ama bu yeterli değil onlara yaklaşılacak merkezler yapılması lazım. Bizler 10 sene sonrasını konuşuyorsak mutlaka alt merkezler yapmamız lazım. Ufkumuzu bugünkü ihtiyaçlara göre sınırlamamız lazım.''

Malatya Ziraat Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek de, Malatya'daki mevcut hastanelerin yerlerinde kalması konusunda açıklanan beyanlara katıldıklarını belirtti.

Çiçek, ''Yapımı devam eden hastane henüz hizmete açılmamış, inşaatı devam edilmektedir. Önce karar verip inşaata başlıyoruz. Sonra da olabilirliğini tartışıyoruz. Burada bir sıkıntı var gibi, hiç olmazsa büyük şehir olma adına, planlı bir şehir olma adına bundan sonra yapılacak yatırımların bunlar düşünülerek yapılması gerekiyor'' diye konuştu.

Bu arada, elektriklerin kesilmesi nedeniyle karanlıkta yapılmak zorunda kalınan toplantıya daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Salondaki görevliler, konuşmacıları el feneriyle aydınlatmaya çalıştı.

Muhabir: Ensar Özdemir / Tuba Karahan

Yayıncı: Cemal Coşkun
Kaynak: AA