Beceri’10 İlgi Görmedi

Türkiye genelinde başlatılan eleman yetiştirilmesine ve istihdamına yönelik olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi Berceri’10, hedeflenen sayıya ulaşamadı.

Beceri’10 İlgi Görmedi
Samsun STO Meclis Toplantı Salonu'nda bilgilendirme toplantısı düzenleyen TOBB-ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan, “81 ilimizde, sayısı 140’ı geçen okullarda altyapıları geliştirmek için 120 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Ancak 2 milyon issizin söylendiği ülkemizde açtığımız kurslara fazla katılım olmadı” dedi.

NİTELİKLİ ELEMAN BULMAK ZOR

Mesleki eğitimin geliştirilmesi sonucunda işsizliğin ve yoksulluğun azalacağını söyleyen Prof. Dr. Serdar Sayan, “Türkiye’de niteliksiz eleman stoku nedeniyle beceri uyumsuzluğu önemli bir sorundur. Firmalar nitelikli eleman bulmakta zorlanıyor. Küresel kriz durumu daha da kötüleştirerek, çoğunlukla niteliksiz eleman olan birçok kişi işlerini kaybettiler. Küresel krizin ardından, Aralık 2008’de Türkiye’de ki işsiz sayısı 3 milyon 330 bin civarındaydı ve bu rakam işgücünün yüzde 14’üne eşitti. Bu sayı Mayıs 2012 itibariyle 2 milyon 270 bin civarına düşerken işgücünün yüzde 8.2’sine eşittir” şeklinde konuştu.

49 BİN İSSİZ BAŞVURDU

Projenin teşvikleri kapsamında kursiyerlerin genel sağlık sigortalarının karşılandığını söyleyen Prof. Dr. Serdar Sayan, “Kursiyerlere günlük 20 TL, aylık ise 480 TL harçlık veriliyor. Eylül 2012 itibariyle, 5 bin 354 firmadan 69 bin 670 kişi için talep aldık. 3 bin 486 adet açılan kurslara 42 bin 904 kursiyer başladı.

Kurslarımıza ise 49 bin 821 issiz başvuru yaptı” diye konuştu.

“KURSİYER BULMAKTA SIKINTI ÇEKİYORUZ”

Samsun TSO Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Şahin ise proje kapsamında işçi çalıştıran 101 firma ile görüştüklerini ve Şubat 2011 ile Eylül 2012 yılları arasında 68 kurs açtıklarını söyledi.

UMEM Beceri’10 projesinin başladığında işsizlikten yakınan gençleri iş sahibi yapacaklarını düşündüklerini söyleyen TSO Başkan yardımcısı Mustafa Kemal Şahin, “Kursların açılma süreciyle birlikte bir başka Türkiye gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Hem meslek öğretip, öğrenirken günlük 20 TL cep harçlığı verilmekte, genel sağlık sigortaları yatırılmakta ve iş yerleri hazır olmasına rağmen kursiyer bulmakta çok büyük sıkıntı çekmekteyiz. Bu nedenle bazı kurslarımızı talep olmadığı için açamadık. Bazı kursları da ilana çıkan sayıdan daha az kursiyerle açmak zorunda kaldık. Ben iş dünyamıza büyük imkanlar sunan bu projeye tüm işadamlarımızı katılmaya davet ediyorum” açıklamasında bulundu

Kaynak: İHA