Akdeniz Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) 2012-2013 eğitim öğretim yılının açılış töreni yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni
İlk ders olarak Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı ‘Türkiye’nin Dünyayla Bütünleşmesi Açısından Rekabetçi Yaklaşım’ mevzusunda bilgi verdi. Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda yapılan açılış törenine Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, AÜ Rektörü İsrafil Kurtcephe, belediye başkanları ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesi’nin Türkiye’de marka değeri olan kenti ile adeta özdeşleşmiş bir durumda halka hizmet verdiğini belirtti.

Tarihi bir görev üstlendiklerini kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, farkındalık oluşturmakla yükümlü olduklarını söyledi.

Elde edilen başarıların gelecekteki hedefler için garanti olduğunu ifade eden Prof. Dr.Kurtcephe, son zamanlarda Akdeniz Üniversitesine dünyanın bir çok ülkelerinden ilginin arttığını ve işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin rakiplerini iyi takip etmek zorunda olduğunu söyleyen Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, Antalya’nın rekabetçilik konusunda iyi bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi. Antalya’nın ‘Rehavet ve Rekabet’ olmak üzere iki yüzünün bulunduğunu ifade eden Vali Altıparmak rehavete girmek, huzur bulmak için Antalya’da insanların sektörleri tırnaklarıyla kazıyarak güçlendirdiğini kaydetti.

Antalya’nın turizm ve tarımda rekabetçilik anlamında önemli potansiyele sahip olduğuna değinen Vali Altıparmak, akademisyenlerden de bu konuda beklentileri olduğunu söyledi.

Üniversitelerin öğrenciler için özgür düşüncenin yeşerdiği değil, büyümesi ve gelişmesi için önemli ortam olduğunu kaydeden Vali Altıparmak, Türkiye’deki önemli sorunlardan bir tanesinin hakkı karşı tarafın fikrinde aramamak olduğunu bildirdi. Vali Atıparmak konuşmalarını şöyle sürdürdü:“Mülakatlarda çocuklara bakıyorum, karşı tarafı yok sayıyor. Turiste gösterdiğimiz saygının zerresini birbirimize gösteremez haldeyiz. Üniversitede 50 bin nüfustan bahsediyoruz. 50 bin nüfus dışarıya çıktığı zaman iklimi değiştirmesi lazım. Geçen günlerde bir şizofreni hastasının 3 polisimizi şehit ettiği olayı bilyorsunuz.Dışarıya çıktığımız zaman farkındalığı ve değişikliği hissettirmemiz lazım." Protokol konuşmalarının ardından Akdeniz Halk Müziği Topluluğu, geçen günlerde hayatını kaybeden Neşat Ertaş türkülerini seslendirdi. İlk dersi olarak ‘Türkiye’nin Dünyayla Bütünleşmesi Açısından Rekabetçi Yaklaşım’ konusunu öğrencilerle paylaşan Türkiye Rekabet Kumru Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Türkiye’nin bulunduğu durumun analizini ve dünya ve Türkiye eğilimlerindeki amaç ve hedeflere değindi. Yeni yüzyılda dünyanın küçülerek adeta bir ova haline geldiğini söyleyen Prof.Dr. Kaldırımcı, şöyle konuştu: "21. yüzyılın dünyası, 15. yüzyıla göre çok küçük. Bir zamanlar 'dünya düz' diye inanılırdı, sonra küre olduğu ortaya çıktı. Ancak artık dünya dümdüz. Sanki bir ova, tarla gibi başından sonuna görülüyor." Küreselleşmeyi başlatan nedenlerin siyasal alandaki soğuk savaşın bitmesi, teknoloji ve üretim, ticaret ve finansın gelişmesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kaldırımcı, Türkiye’de son yıllardaki gelişmelere de şöyle dikkat çekti: “Kişi başına düşen gelir 2000 yılında 4 bin 500 dolarken 2012 yılında 10 bin 500 doları geçti. Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi haline geldi. Küresel rekabet endeksi raporuna göre 61. sıradan 43. sıraya yükseldi. Sağlık, eğitim ve yaşam standartlarını dikkate alan Birleşmiş Milletler Gelişme Endeksine göre 187 ülke arasında 92. sıradayız.”Konuşmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı’ya bir plaket verdi .
Kaynak: İHA